Feed Provided By Varna utre6 сигурни партии влизат в следващото Народно събрание, ако предсрочните парламентарни избори са днес. Това показват данните от национално проучване, финансирано и реализирано съвместно от bTV и "Маркет линкс", проведено сред 1020 пълнолетни граждани в периода 30 юли-5 август по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета. Според изследването ГЕРБ-СДС са първа политическа сила. Те събират 22,4% от заявилите, че ще гласуват. "Продължаваме промяната" са на втора позиция с 19,1% подкрепа. Следват ги ДПС с 11,5%. БСП събира 10,9 на сто подкрепа. "Възраждане" е на пето място - с 8,4 процента. С десета по-малко е резултатът на "Демократична България" - 8,3 на сто. Под прага за влизане в 48-ото Народно събрание, но близо до границата е "Български възход" - с 3,9%, "Има такъв народ" събира 2,8 на сто. Не малък е процентът на тези, които все още не са решили за кого ще гласуват. 49% заявяват, че ще гласуват, ако изборите са тази неделя, а 14% се колебаят, сочи още проучването на "Маркет линкс". 13 на сто не желаят да упражнят правото си на вот.
Държавният газов доставчик обяви в сряда търга за доставки на втечнен природен газ, съобщиха от "Булгаргаз". До 18 август ще се търсят общо 5,5 млн. МВтч или около 550 млн. куб. м суровина за периода октомври, ноември и декември 2022 г. с място за разтоварване - гръцкия терминал за регазификация Ревитуса, предаде bTV. Търсеното количество за октомври е 1.5 млн. МВтч, а за следващите два месеца съответно по 2 млн. МВтч. Подаването на оферти е възможно както за целите месечни количества, така и частични доставки, уточняват от газовият доставчик. Предлаганите цени трябва да са реферирани към съответната цена за месеца на нидерландската борса TTF с включена отстъпка или да е реферирана към тази на американския газов център Хенри хъб. Трябва да включва и разходите за регафификация. Кандидатите ще трябва да приложат към офертите си техническа спецификация за качеството на втечнения газ, както и дали е възможно да възникнат допълнителни разходи при осъществяването на доставката. В случай, че такива не са посочени, ще се счита, че всякакви допълнителни разходи, непредвидени в офертата, ще бъдат за сметка на продавача, посочват от "Булгаргаз". Офертите ще се приемат до 12:00 часа на 18 август и валидността им ще е много кратка, до 17 часа на същия ден. В края на юли Министерството на енергетиката направи предложение за сключване на договор за 7 карго кораба с втечнен природен газ (LNG), които ще подобрят енергийната сигурност на България. За 18 август бе съобщено, че е валидна офертата на американската компания "Шанийр" за 7-те карго кораба, които са около 700 млн. куб. м. Преди ден енергийният министър Росен Христов каза, че е поискано удължаване на срока за валидност на офертата, за да се осигурят слотове за разтоварването на танкерите. Той обаче не посочи дали искането е било прието. В случай, че бъде подписан договор за доставка с избрания участник/участници, същият ще влезе в сила при условие, че "Булгаргаз" потвърди осигуряване на слот за регазификация и съхранение в приемния терминал на Ревитуса не по-късно от 20 септември 2022 г., заявяват от "Булгаргаз". Ако държавният доставчик не осигури такива слотове, договорът няма да породи задължения за страните по него.
Военнослужещи и техника от Сухопътните войски, Военновъздушните сили и Съвместното командване на специалните операции (СКСО) участваха днес, 10 август, в погасяването на пожари в областите Пазарджик и Стара Загора. Хеликоптер Ми-17 с екипаж от 24-а авиобаза Крумово трети ден участва в гасенето на големия горски пожар в панагюрските села Левски и Елшица. Между 09.00 и 12.00 ч са извършени 20 захода за водопускане от въздуха и са изсипани 50 тона вода, след което машината се е завърнала в авиобазата. Следобед друг хеликоптер Ми-17 участва в гасенето на пожар, възникнал край пазарджишкото село Црънча. Между 13.30 и 16.00 ч са извършени 7 пуска на 14 тона вода. След влошаване на метеорологични условия, хеликоптерът се е завърнал в авиобазата. В гасенето на пожара в района на Црънча, който е бил в близост до военния полигон, активно са участвали и военнослужещи от СКСО, служители на ОД МВР Пазарджик и Регионалната служба "Пожарна безопасност и защита на населението", представители на областната администрация в Пазарджик, служители от Държавното горско стопанство и други. Модул от 38-ми механизиран батальон от състава на Втора Тунджанска механизирана бригада участва в гасенето на големия пожар в землището на село Пъстрово, община Стара Загора. Ръководител на формированието от 20 военнослужещи е капитан Герасим Златинов. При необходимост военнослужещите от Стара Загора ще участват в гасенето на огъня и утре, съобщиха от пресцентъра на МО.
Във връзка с обявеното днес предложение на служебното правителство минималната заплата през 2023 г. да е 770 лв. КНСБ излезе с позиция. "770 лв. минимална работна заплата не е 50% от последната средна заплата за страната. Не е справедливо да се вземат 2 г. назад за базисен период - т. е. към средната заплата за 2021 г. да се съотнесе минималната за 2023 г. Това не отразява реалността - покупателната способност на хората, инфлацията, жизненото равнище и др. показатели, които трябва да се вземат предвид", заявяват от КНСБ. "КНСБ е категорично против толкова ниско ниво на минималната работна заплата за 2023 г., след като средната заплата вече е над 1700 лв. Настояваме да се използва максимално близък базисен период и като такъв да се вземат първите 6 месеца на 2022 г. Националният статистически институт ще разполага с данни през септември-октомври. На тази база минималната заплата трябва да е над 800 лв.", се посочва още в позицията на Конфедерация на независимите синдикати в България.
Газовата връзка с Гърция не е готова. Обектът изглежда като луксозна сграда с мебели, до която обаче няма ток и добър достъп. Това каза пред журналисти служебният министър на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков след инспекция на Междусистемната газова връзка на българска територия, която направиха съвместно с вицепремиера и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев. Министър Шишков потвърди, че за по-бързото завършване на обекта ще има всекидневни проверки от регионалните структури на ДНСК в Хасково и Стара Загора. Ежедневно те ще докладват за извършените строително-монтажни работи. На практика надзорната фирма ще получи офис в централата на ДНСК. Така ще може заедно с началника на дирекцията да събират всички необходими документи за пускането на конектора в експлоатация. "Искаме, докато строителят си завършва недовършените строителни дейности, надзорът и ДНСК да проверят всички документи за готовите сегменти, за да няма забавяне в последствие", отбеляза арх. Шишков. Това ще позволи да се спечели време и когато строежът бъде готов, още на следващия ден да бъде сформирана приемателна комисия и газопроводът да се въведе в експлоатация. Министърът информира още, че МРРБ е в постоянен контакт с изпълнителя на проекта. Част от дейностите, които бяха отчетени като недовършени, вече са почти готови. Сред тях са ключов противопожарен водопровод. На инспекцията днес бе установено обаче, че все още има недовършена замазка по конструкцията на газоизмервателната станция в Стара Загора. След завършването ѝ сградата ще бъде разчистена, защото сега е като строителна площадка. Министър Шишков подчерта, че приоритетно ще се работи за пускането на газовата връзка, а всички довършителни дейности, като изграждане на обслужващи пътища, възстановяване на щети по напоителни канали и др., ще се завършат на втори етап. Това, което няма да попречи обектът да се ползва, ще бъде реализирано на първи етап, увери регионалният министър. Според арх. Шишков най-проблематична остава компютърната връзка на газопровода със съоръженията в Гърция. Тя е от съществено значение, за да потече газ. "Няма да създаваме напрежение около обекта като търсим пропуски от строителя, защото от това никой няма нужда. Гледаме позитивно на нещата. Считаме че той е разбрал отговорността на времето, на това че трябва да завърши обекта и разполага с комфорта цялата държава да помага да завърши най-важните части от него, за да го въведем в експлоатация и да работи. Разрешението за ползване не е само документ, то е гаранция, че обектът може да се ползва", посочи арх. Шишков. В проверката на Междусистемната газова връзка Гърция - България участваха началникът на Дирекцията за национален строителен контрол арх. Деляна Панайотова, областните управители на Стара Загора и Хасково - Иван Чолаков и Минко Ангелов, заместник-министърът на околната среда и водите Петър Димитров, изпълнителният директор на ICGB Теодора Георгиева, главният инженер на обекта Стефан Пипков и др.
Подсъдимият Цветан Василев вече не се издирва от Интерпол, информацията беше потвърдена за БТА от адвоката на Василев Константин Симеонов. Международната организация на криминалната полиция е взела решение да изтрие всички данни в системата ѝ, свързани с Василев, тъй като случаят вече не отговаря на изискванията на Интерпол. Считано от 5 август Цветан Василев вече не се издирва с червена бюлетина. Решението е взето, след като Василев е поискал организацията да преразгледа случая му. Справка в сайта на Интерпол показва, че снимката на Цветан Василев от списъка с издирваните лица е свалена. Преди около две години издирването на съпругата и дъщерята на Василев също беше спряно. "Интерпол прие, че престъплението, за което ги обвиняват, не е престъпление по критериите на организацията, такава е формулировката и сега при Цветан Василев. Това е шамар за прокуратурата", каза Симеонов. Той добави, че делата на Антоанета и Радосвета Василеви все още са в прокуратурата на ниво досъдебно производство и "никой няма намерение да ги приключва". Според него делата срещу тях могат да стоят на този етап в прокуратурата, докато не изтекат давностните срокове, които са много дълги за съответните престъпления. По думите на адвокат Симеонов семейство Василеви се намират в момента в Сърбия и теоретично могат да пътуват вече извън страната, но не и в държави, част от Европейския съюз.
Още 1523 лаптопа ще бъдат предоставени на училищата преди началото на новата учебна година по Национална програма "Информационни и комуникационни технологии в системата на предучилищното и училищното образование". От тях 1196 са с операционна система Windows, а останалите 327 - с Chrome. Техниката ще бъде получена от 123 учебни заведения. Това съобщиха от пресцентъра на МОН. В 125 училища ще бъдат изградени нови цялостни Wi-Fi зони или ще бъдат доизградени вече съществуващи такива. 217 училища ще бъдат оборудвани с общо 300 съвременни интерактивни дисплея с вградени компютърни модули за обучение в класните стаи. 50 професионални и профилирани гимназии ще бъдат финансирани за закупуване на избран от тях софтуер за професионално обучение за подобряване на учебния процес. Всички кандидатствали общини ще получат средства за закупуване на електронен дневник за детските градини на територията им. Общо 1 544 800 лв. ще бъдат разпределени между 327 общини и шест държавни детски градини.Целта на националната програма е да даде повече възможности за дигитализация на училищата и детските градини. За тази година са предвидени общо 12 500 000 лв.
Кирил Петков и Асен Василев да си търсят добри адвокати. Такъв призив отправи към бившите управляващи Делян Добрев от ГЕРБ по време на брифинг. Той показа фактури от посредници на "Газпром". Един от тях е фирмата "МЕТ", която по негови твърдения е фирмата, от която идва сегашният директор на "Булгаргаз". "Т.е частната фирма - посредникът, си назначи директор на държавното предприятие", поясни Добрев, цитиран от Нова тв. "Както може да видите от момента, в който го назначи, започна да купува газ от собствената си фирма. Има сделки, при които газ е купуван скъпо от фирма "МЕТ" и е продаван обратно на същата фирма "МЕТ" - евтино. Разликата е 7 млн. само за месец. С две фактури. Няма заплати, ток, суровини и други разходи", допълни той. Добрев коментира думите на бившия финансов министър Асен Василев, който твърди, че у нас руски газ няма и не се купува газ от посредници. "Видяхте посредниците с фактурите", заяви Василев, който ги предостави на журналисти. "Кирил Петков, поне тази сутрин, призна, че има руски газ. Но не само, че е руски, а е и с посредници, които го оскъпяват с 30%", каза още той. Той отговори и какво е станало с двата танкера американски газ. По думите му те са пристигнали, но са били разпродадени в Гърция и Турция, а страната ни отново е закупила газ от посредници. "Като изключим азерския газ, 100% от останалия газ е руски. В България не е пристигнала нито една молекула американски газ", категоричен бе Добрев. В сряда в ефира на NOVA бившият премиер Кирил Петков отправи критики към лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, като заяви, че "той трябва да се пенсионира" и, че "при работеща съдебна система - трябва да ходи в затвора". На тези думи Делян Добрев отвърна с това, че не Борисов, а именно Петков и Василев са тези, които трябва да се "притесняват как да избегнат влизането в затвора". Той обвини лидерите на ПП, че българското общество е "ощетено с 200 млн. евро" заради работата на Петков и Василев по овладяване на газовата криза. "Кирил Петков и Асен Василев да си търсят добри адвокати! В един момент този директор на "МЕТ", като вземат да го викат в прокуратурата, ще започне да си казва истината", заяви Добрев. Според него 7-те танкера с газ няма да са достатъчни на България, за да се справи със зимата. "Недостигът на газ в България - с азерския газ и с тези 7 танкера, ще бъде около 1 млн. мегаватчаса на месец. Тоест, недостигът през зимата ще бъде около ⅓.", поясни той. И заяви още: "Хората, които най-много говореха за корупция, са с най-големите сделки".
Служебното правителство ще предложи минималната работна заплата, която бе вдигната на 710 лв. от 1 април, да се увеличи на 770 лв. от 1 януари 2023 година. Това обяви служебният вицепремиер и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров, който представи екипа си и приоритетите в работата му.Сумата ще бъде постигната чрез нова формула за определянето на минималната работна заплата, според която тя ще е равна на 50% от средната работна заплата за предходната година.По този начин ще спре административното ѝ определяне от държавата, а механизмът ще следва бъдещата евродиректива за справедливи доходи."Ще предложим минималната работна заплата да бъде 50/100 от средната работна заплата спрямо миналата година. Това в изражение е в границите на 770 лева. Това ще бъде предложението, което ще обсъждаме със социалните партньори", каза Лазар Лазаров.Той обясни, че това е базов вариант на обсъждане на този етап, но за да стане факт, първо трябва да се обсъди със социалните партньори, а след това да залегне в Бюджет 2023 година.Началник на кабинета на Лазаров е Татяна Георгиева, а Наталия Ефремова, Надя Клисурска-Жекова и Емил Мингов са заместник-министри.Последователност, приемственост и експертиза са били критериите при формирането на екипа, както и равнопоставеност на мъжете и жените, посочи Лазар Лазаров."Част от дейността на министерството е насочена към най-нуждаещите се от целева помощ за отопление", посочи служебният министър. "Всеки, който получава помощ за отопление, ще получава с 20% повече в сравнение с миналия отоплителен сезон. По-високата помощ ще започне да се изплаща от 15 август", уточни Лазаров."Предприети са действия и за разширяването на обхвата на лицата, които имат право на такава помощ. Почти 196 000 са подадените заявления за помощ, а на 108 000 вече е отпусната", каза още служебният министър на труда и социалната политика. Предвижда се над 530 000 хиляди души с ниски доходи да получават всяка година пакети с храна и хигиенни материали, а услугата "Топъл обяд" ще получават над 50 000 нуждаещи се.
От 15 ти август ще започва изплащането на помощите за енергийно подпомагане за предстоящия отоплителен сезон, обяви вицепремиерът и министър на социалната политика Лазар Лазаров. До този момент близо 200 хиляди са кандидатствали, одобрените са над 100 хиляди. Очаква се целевото подпомагане за обхване 310 хиляди домакинства. Това предава БНР. Тази година сумата за месеците от ноември до края на март следващата година е 623 лева 55 стотинки за 5 те отопляеми месеца."Лицата ще имат възможност да направят своя избор как и с какво да се отопляват", каза министърът.Служебното правителство предлага линията на бедност да е 504 лева за следващата година и тя да е обвързана с отпускането на социалните помощи , но това трябва да се приеме от Народното събрание, каза Лазаров. Обхванатите ще се увеличат от 66 хиляди на 86 хиляди през следващата година .
Носителят на три титли от "Големия шлем" Стан Вавринка ще играе на Sofia Open 2022. Турнирът от сериите ATP 250 е от 25 септември до 2 октомври в "Арена Армеец". Шампионът на Australian Open 2014, "Ролан Гарос" 2015 и US Open 2016 получава "уайлд кард" за основната схема на седмото издание на турнира в София. Швейцарската тенис звезда е носител на 16 ATP титли. Впечатляващият му бекхенд с една ръка го е превърнал в любимец на феновете по света. Това ще е третото му участие на Sofia Open след 2018 г., когато игра полуфинал, и 2019-а. Стан Вавринка е третата голяма световна звезда, сигурен участник на Sofia Open 2022. Двукратният шампион на българска земя Яник Синер се завръща с амбиция за хеттрик от трофеи в София. Приказката на италианският суперталант към големите успехи на ниво АТP и към върховете на световния тенис стартира на Sofia Open през 2020 г. Тогава Синер се превърна в първият тенисист, роден през 2001 г., завоювал ATP титла. През миналата година се превърна в най-младият шампион на турнир от категория АТP 500 след триумфа си във Вашингтон. Върна се в София и стана първият, защитил титлата си. През ноември 2021 г. стана първият тенисист, роден след 2000 г., влязъл в топ 10 в света. След скорошния му триумф на турнира в Умаг, вече притежава 6 ATP титли - най-младият, постигнал това, от Новак Джокович през 2007 г. Стабилните изяви на Синер продължават и през 2022 г. - стигна четвъртфинали на два турнира от "Големия шлем". Първо в Австралия, а след това и на "Уимбълдън", където изигра епичен петсетов мач с бъдещия шампион Джокович. Италианецът в момента е на 14-о място в надпреварата за Финалите на ATP в Торино и втори в надпреварата за ATP NextGen Финалите в Милано. Участието си на Sofia Open 2022 вече потвърди и другият финалист от турнира в българската столица през миналата година - Гаел Монфис. Големият шоумен от Франция обяви, че се завръща в София, амбициран да стигне една крачка по-напред - до трофея. През 2019 г. Монфис изигра страхотен четвъртфинал, отстранявайки Стефанос Циципас, преди да бъде победен от бъдещия шампион и настоящ №1 в света Данийл Медведев. През миналата година достигна до финала, където бе победен от Синер. Билетите за Sofia Open 2022 са в продажба - онлайн на Eventim.bg и в партньорската мрежа в цялата страна.
Коалиция ГЕРБ - СДС ще се регистрира в ЦИК за предстоящите предсрочни парламентарни избори. Документите за регистрация ще бъдат внесени утре, 11.08.2022 г., в 11:00 часа, съобщиха от пресцентъра на партията. В регистрацията ще участват заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев, председателят на СДС Румен Христов, проф. Костадин Ангелов от Изпълнителната комисия на ГЕРБ, административният секретар на партията Цветомир Паунов, председателят на МГЕРБ Георг Георгиев и младежи от партията.
Свидетелски показания и първоначално преглеждане на видеозаписите от камерите в района на катастрофата на столичния булевард "Черни връх", при която загинаха две млади жени, сочат, че Георги Семерджиев е пътувал сам, предаде Нова тв, позовавайки се на Софийската градска прокуратура. От обвинението уточняват, че назначената видеотехническа експертиза ще изясни окончателно въпроса. Чака се резултат и от автотехническата експертиза, която ще покаже с каква скорост се е движил джипът на Семерджиев. По данни на прокуратурата малко след катастрофата край джипа минават две жени, които не реагират на тежкия инцидент. Все още се установява самоличността им.
"Колкото и да изглежда безобиден, Омикрон не е такъв, особено при по-уязвимите". За това предупреди в ефира на "Твоят ден" на NOVA NEWS проф. Радостина Александрова. Тя посочи, че той може да доведе като опашка "дълъг ковид" - вече "един от водещите проблеми". Работи се много по овладяването му, допълни професорът. Оттук нататък фокусът е именно върху уязвимите групи, които трябва да бъдат защитени добре, посочи Александрова. В тази група тя включи и децата. Тя коментира и лекарствата срещу коронавируса, но подчерта, че те не могат да заместят ваксината. "Смята се, че някои държави вървят към ендемичния вариант на развитие - така, както живеем с грип", обясни още Александрова. А за отмяната на маските за повечето места на закрито от четвъртък, посочи: "Аз мисля, че е добър ход дотолкова, доколкото хората, които смятат, че имат нужда, ще продължат да ги ползват. Изобщо ние вървим към това да живеем заедно с този вирус". По думите на проф. Александрова това, което сме научили е, че дистанцията, носенето на маските може да ни предпази тогава, когато е по-активен вирусът и сме в затворени помещения. А наученото ще приилагаме и при грип.
Военнослужещи и техника от Военновъздушните сили (ВВС) и Сухопътните войски продължават да оказват помощ при гасенето на пожарите в различни области на страната днес, 10 август. Трети ден хеликоптер Ми-17 от 24-а авиобаза - Крумово ще участва в гасенето на големия горски пожар в землището на селата Елшица и Левски, Община Панагюрище, Област Пазарджик.Модул от 20 военнослужещи с пет автомобила от Втора механизирана бригада - Стара Загора от състава на Сухопътните войски подпомагат действията на пожарникарите за гасене на огъня в землището на старозагорското село Пъстрово. В Област Хасково заради пожарите е обявено бедствено положение в общините Харманли, Любимец и Свиленград. Там също се очаква военен хеликоптер и военнослужещи от Сухопътните войски да се включат в гасенето, по искане на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".
През изминалото денонощие в страната са регистрирани 26 тежки пътни произшествия, при които са загинали трима души, а 28 са били ранени. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. В София са станали три тежки и 21 леки катастрофи. Трима души са ранени, а един е загинал.
Перничанин е задържан за подкуп, съобщиха от пресцентъра на МВР. Вчера, около 15, 40 ч., на ул. "Г. С. Раковски" в областния град бил проверен 57-годишен мъж, който пресякъл неправилно пътното платно. Органите на реда предприели издаването на фиш. Тогава нарушителят извадил и хвърлил в патрулната кола банкнота от 10 лева с цел избягване на глобата. Уведомена е Оперативната дежурна част и местопроизшествието е посетено от разследващ полицаи. Започнато е бързо производство по чл. 304 "а" от Наказателния кодекс и работата продължава под ръководството на прокуратурата. Законът предвижда лишаване от свобода до 10 години и глоба до 15 хиляди лева.
Окръжна прокуратура - Пловдив внесе искане в съда за вземане на мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо Н.Х., на 39 г.Той е привлечен като обвиняем за това, че на 06.08.2022 г. в с. Рогош, обл. Пловдив, по начин и със средства, опасни за живота на мнозина - чрез използване на огнестрелно оръжие - едноцевна, гладкоцевна пушка и произвеждане на стрелба в населеното място, умишлено е умъртвил повече от едно лице - трима мъже - Е.М., на 71 г., С.М., на 49 г., и В.М., на 43 г., баща и двамата му синове - престъпление по чл. 116 ал.1 т.4 пр.3 т.6 пр. 1 от Наказателния кодекс.Н.Х. е обвинен и за това, че на същата дата и място е държал огнестрелно оръжие - едноцевна, гладкоцевна пушка - 12-ти калибър и 24 патрона, без да е имал надлежно разрешение - престъпление по чл. 339 ал. 1 от Наказателния кодекс.Предстои Окръжен съд - Пловдив да насрочи заседание по искането на Окръжна прокуратура-Пловдив.
Строителството на Междусистемната газова връзка Гърция-България ще бъде проверявано всеки ден. Това заяви в интервю за програма "Хоризонт" на БНР министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков.Това съобщиха от пресцентъра на министерството.Проверките ще се извършват от местните структури на ДНСК, както и от противопожарната служба. Регионалният министър отново потвърди готовността на администрацията да помага на 100% за бързото завършване на газовата връзка и съобщи, че от надзора са поели ангажимент, че ще започнат да представят необходимите документи за провеждане на държавна приемателна комисия и въвеждане в експлоатация. Те ще бъдат проверени още преди официалното ѝ сформиране и така няма да се губи време. Очаква се днес строителят да представи график на недовършените неща по обекта. При инспекцията днес министърът ще се запознае на място с всеки един от тях. Така ще може да се увери, че в най-скоро време ще бъдат приключени и до началото на отоплителния сезон газовата връзка ще започне да функционира. "Надявам се от днес да съм по-спокоен", каза арх. Шишков. Регионалният министър беше категоричен, че зимно почистване на пътищата ще има. До средата на месеца ще бъдат обявени поръчки по ЗОП по съкратена процедура, за да могат фирмите в 15-дневен срок да подадат оферти. "Ако фирмите нямат голям интерес и се стигне до обжалвания, имаме и трети вариант. Зимното почистване е въпрос на национална сигурност и за него законът е малко по-гъвкав. При всички положения ще го осигурим", заяви регионалният министър. Той увери, че ще бъде направено всичко възможно да бъдат разплатени плащанията на пътните фирми за извършената работа по големите инфраструктурни проекти, забавени през последните 7 месеца. Ще се търси и най-добрият вариант за финансиране на инфраструктурните обекти в общините. "В момента има четири списъка. Искам да чуя мнението на НСОРБ и да направим едно справедливо финансиране. Разчитам на Сдружението да намерим най-законосъобразния и справедлив изход от ситуацията, защото времето не чака.", каза регионалният министър. Срещата с НСОРБ ще се проведе утре.
В Испания от днес влязоха в сила мерки за спестяване на електроенергия. В много региони на страната има и ограничения за водата, тъй като общият обем на водоизточниците е спаднал до под 40 процента. Това предава БНР.Водните запаси в Испания са намалели до 20 пункта под средното равнище за последното десетилетие. Липсата на дъжд е съчетана с продължителните периоди на горещо време.В периода от 1 октомври миналата година до началото на август валежите са 447 литра на квадратен метър - с 30 процента по-малко от обичайните 643 литра.В метеорологичната агенция отчитат също, че юли е бил особено сух в цяла Испания - по-малко от 6 литра дъжд на квадратен метър вместо нормалните 20.До 35 на сто от общия обем са спаднали запасите на питейна вода - най-ниското ниво от 10 години. Във все повече региони се налагат мерки за пестене на вода.Най-засегнати са автономните области Андалусия и Каталуния а също и Канарските острови.В Испания вече е в сила и приетият от централното правителство план за спестяване на ток с пределни норми на температурата в обществени помещения и изключване на осветлението на витрините след 22 часа. Те предвиждат охлаждане на помещенията до 27 градуса през лятото и отопляване до най-много 19 през зимата.Планът беше подложен на критики от опозицията. От правителството отговориха, че ограниченията са в синхрон с европейските ангажименти, породени от войната в Украйна. Освен това предполагат "гъвкаво" прилагане, като ще има период на адаптация, но после ще влязат в сила високи глоби за неизпълнение на плана.Ads and other info can go over in this area. You can edit this content area by logging into your manager area and visiting the content section. Edit the item titled "Right Menu Area".