Feed Provided By BTAОбщинската избирателна комисия - Видин (ОИК - Видин) регистрира пълна листа от 33 кандидати за общински съветници на коалиция „Продължаваме Промяната – Демократична България“ за Община Видин. Водач е Валери Василев. Съгласно решението на ОИК - Видин в листата влизат: Валери Иванов Василев Велин Велков Младенов Лозина Йорданова Николова Албена Йорданова Панова Димчо Емилов Костадинов Валентина Калчева Йонова Стела Олегова Стойкова Радослав Георгиев Георгиев Людмил Петков Димитров Марин Филчев Маринов Венцислав Емилов Ванчев Иван Мирославов Георгиев Калин Иванов Виденов Венцислав Ваньов Стоянов Стефан Филаретов Маринов Венцислав Вачков Кръстев Галин Манчов Ванков Илияна Венциславова Симеонова Георги Страхилов Миладинов Иван Бисеров Цолов Елеонора Валериева Любомирова Петър Цветанов Петров Александър Калинов Александров Огнян Митков Петров Цветан Кирилов Лозанов Милчо Петров Илиев Нора Йорданова Стоянова Славяна Младенова Николова Красимир Герасимов Станков Оленка Любенова Миланова Красимир Маринов Георгиев Катерина Огнянова Кирилова Цветанка Аспарухова Найденова
Около 186 000 мигранти са пристигнали досега в Европа през тази година, прекосявайки Средиземно море, съобщи Агенцията на ООН за бежанците, предаде ДПА. В Италия до този момент са регистрирани към 130 000 души, което е увеличение с 83 процента в сравнение със същия период на миналата година, каза пред Съвета за сигурност Рувен Меникдивела, директорка на службата на Върховния комисариат на ООН за бежанците в Ню Йорк. Тя добави, че повече от 2500 души са изчезнали или са починали от началото на годината до 24 септември. Според Меникдивела над 102 000 мигранти са опитали да прекосят Средиземно море от Тунис, което е с 260 процента повече в сравнение с миналата година. Над 45 000 души са опитали да преминат от Либия. Освен към Италия, лодките с мигранти са пътували също към Гърция, Испания, Кипър и Малта. Рязкото увеличаване на броя на мигрантите предизвиква напоследък напрежение в ЕС по отношение на мерките за тяхното ограничаване, отбелязва ДПА.
На 29 септември се отбелязва Световният ден на сърцето. Денят се чества от 2000 г. по инициатива на Световната федерация на сърцето, подкрепена от Световната здравна организация, Организацията на ООН по въпросите на образованието, науката и културата (ЮНЕСКО) и други международни организации. Това сочи информацията от отдел „Справочна“ на БТА. Целта е да се повиши информираността на обществеността за сърдечно-съдовите заболявания и за начините за тяхната превенция и лечение. В България денят се отбелязва за първи път през 2001 г. Фокус на Световния ден на сърцето тази година са личната и обществената грижа за сърцето, контролът на сърдечно-съдовите заболявания чрез технологиите, поддържането на активен контакт с лекар, превенцията на затлъстяването и заострянето на вниманието върху принципите за здравословен начин на живот, информират от Дружеството на кардиолозите в България (ДКБ). Оттам отбелязват, че сърдечно-съдовите заболявания намаляват продължителността и качеството на живота, затрудняват здравните системи и предизвикват сериозни икономически щети за държавите. Заедно с инсулта сърдечно-съдовите заболявания са свързани със загубата на 18,6 милиона живота в света всяка година, посочват още от дружеството. По случай Световния ден на сърцето ДКБ започва Национална информационна кампания „Използвай сърцето си, за да знаеш“. Кампанията ще акцентира върху познанията за подобряване стила на хранене, увеличаване на физическата активност, намаляване на вредните навици и насърчаване на профилактичните прегледи с редовно проследяване на показателите - телесно тегло, кръвно налягане, кръвна захар, холестерол и др. Кампанията ще се състои в седем града. В София се организира информационна кампания на студентите по медицина в метрото. В 19:30 ч. днес сградата на Националния дворец на културата ще бъде осветена в червено, информират от ДКБ. Утре от 10:30 ч. в Южния парк ще има открита тренировка и демонстрация на кардиопулмонална ресусцитация от инструктори на Университетския аварийно-спасителен отряд и Националния екип за реакция при бедствия, аварии и катастрофи. Също днес в Пловдив от 18:30 ч. ще се състои информационна кампания за здравословен начин на живот. Присъстващите ще чуят и изпълнението на роял на маестро Евгени Генчев. Ще има също флашмоб "Живото сърце" и пускане на балони в небето. Бургаският кей тази вечер от 19:30 ч. също ще бъде осветен в червено. Кампанията ще обхване и Плевен, Варна, Русе, Троян.
Американският президент Джо Байдън заяви, че републиканецът Доналд Тръмп и неговите съюзници представляват опасна заплаха за демокрацията в САЩ, предаде Ройтерс, като се позова на негова реч в Центъра на изкуствата в град Темпе в щата Аризона. Агенцията отбелязва, че Байдън се е върнал към едно от предишните си предизборни послания преди президентските избори през 2024 г., които се очертава да бъдат още един сблъсък между двамата. "Сега в Америка се случва нещо опасно", каза Байдън, обръщайки внимание на неотдавнашните заплахи на Тръмп към официални представители на САЩ. В град Темпе Байдън почете наследството на покойния американски сенатор републиканец Джон Маккейн от Аризона, републиканският кандидат за президент през 2008 г., който почина през 2018 година. Байдън и Маккейн останаха приятели въпреки дълбоките си политически различия. Смелостта на Маккейн липсва на САЩ и е нужна сега, защото "историята ни доведе до ново време на изпитания", каза американският президент. "Има екстремистко движение, което не споделя основните убеждения на нашата демокрация", добави той. "Това е движението "Направете Америка велика отново" (MAGA)", посочи Байдън. Според него не всички републиканци се придържат към програмата на създаденото от Тръмп движение. Но по думите му "няма съмнение, че днешната Републиканска партия е движена и сплашвана от участващите в него републиканци екстремисти". Байдън посочи различните стъпки, които Тръмп се е опитал да предприеме, за да подкопае демокрацията, като например опита да уволни голям брой държавни служители и да ги замени със свои политически приближени хора. Речта на Байдън идва броени дни преди вероятното спиране на работата на федералното правителство - ситуация, наложена от лоялните на Тръмп републиканци в Камарата на представителите на САЩ, отбелязва Ройтерс. Байдън обяви също и отпускането на средства от така наречения Американски спасителен план за построяване на библиотеката на Маккейн, съвместно с института на Маккейн и щатския университет на Аризона. "Спорехме като братя... след това отивахме да обядваме заедно", каза Байдън, който по-рано този месец посети в Ханой мемориал на покойния американски сенатор, бивш военнопленник във Виетнам. Байдън произнесе речта си след втория дебат на кандидатите републиканци за президентската номинация на изборите през 2024 г., които се водиха в сряда в щата Калифорния и често преминаваха в обиди, дребни караници и странни коментари от страна на седемте кандидати.
Земетресение с магнитуд 5,7 бе регистрирано край бреговете на остров Нова Британия, част от Папуа-Нова Гвинея, съобщи Геоложката служба на САЩ. Епицентърът на земния трус е бил разположен на дълбочина 49 километра и на разстояние 115 км югоизточно от град Кокопо, в който живеят над 26 хиляди души. Засега няма данни за жертви или щети. Не се съобщава и за опасност от цунами.
На вечерен прием по случай 74 години от основаването на модерната китайска държава президентът на Китай Си Цзинпин призова нацията да "работи заедно в единство" в реч, която обикновено се произнася от премиера, предаде Ройтерс. Откакто встъпи в длъжност на поста президент през март 2013 година Си досега два пъти бе произнасял речта на ежегодния прием, който обикновено се провежда в навечерието на деня на нацията на 1 октомври. През всички останали години речта бе произнасяна от премиера. За първи път Си произнесе речта през 2014 г. на прием за над 3000 гости - значително повече от обичайните по това време 1200 гости. През 2019 г. Си отново произнесе речта на приема, с който тогава бе отбелязана 70-та годишнина от основаването на Китайската народна република. "Бъдещето ни е светло, но пътят пред нас няма да бъде гладък", заяви Си вчера пред около 800 гости, някои от които чуждестранни дипломати, в Пекин. В началото на безпрецедентния трети президентски мандат на Си през 2023 г. вътрешнополитическият пейзаж в Китай се промени, например с необяснимото изчезване на двама министри от кабинета и висши военни командири, отбелязва Ройтерс. Подобни промени по най-високите етажи на правителството на Китай предизвикаха спекулации сред дипломати и учени относно политически чистки, като нарастващата непредсказуемост би могла да обърка очакванията за формирането на китайската политика и да възпрепятства взаимодействието с чуждестранни правителства. На вчерашния прием Си каза на гостите си, че Китай трябва да продължи да преодолява "препятствията", а китайският премиер Ли Цян слушаше внимателно, седнал на една от масите на банкета. "Силата ни идва от единството и доверието е по-ценно от злато", добави китайският президент.
Федералната прокуратура на Швейцария повдигна обвинения за пране на пари и участие в престъпна организация на Гулнара Каримова, дъщеря на бившия президент на Узбекистан Ислам Каримов, предаде ДПА. В обвинителния акт се посочва, че поне от 2001 г. до 2013 г. Каримова е създала и ръководила престъпна организация. Предполага се, че престъпната мрежа е включвала няколко десетки души и около сто компании, от които е извличала незаконни средства. Съсредоточена е била върху телекомуникационната индустрия на Узбекистан и компаниите са били принуждавани да плащат подкупи на организацията. Мрежата е действала в Швейцария от 2005 г. насам. Парите, придобити от тази дейност, са били скривани в банкови сметки, сейфове и недвижими имоти, се казва в изявление на швейцарската прокуратура. В момента са замразени активи на стойност над 440 милиона швейцарски франка (479 милиона долара). Прокуратурата настоява средствата да бъдат конфискувани. Според швейцарската федерална прокуратура Каримова вече е изправена и пред други съдебни производства в Швейцария и в чужбина във връзка с престъпната организация.
Самотен стрелец с бронирана жилетка открил огън в апартамент и в болница в нидерландския град Ротердам вчера, като при стрелбата са били убити трима души, включително 14-годишно момиче, предаде Асошиейтед прес, като се позова на местната полиция. Началникът на полицията Фред Вестербек каза пред репортери, че стрелецът е бил 32-годишен студент от Ротердам. Той е бил арестуван в болницата с оръжие в ръка. Самоличността му не бе съобщена и мотивът за стрелбата все още се изяснява. Той първо застрелял 39-годишна жена и сериозно ранил нейната 14-годишна дъщеря в апартамент близо до жилището на заподозрения. Момичето по-късно починало от раните си. След това стрелецът отишъл в близкия медицински център "Еразмус", където застрелял 46-годишен преподавател в университетската болница. Той също така предизвикал пожари на двете места. Вестербек каза още, че заподозреният оказва съдействие на полицията. "Днес бе черен ден", заяви кметът на Ротердам Ахмед Абуталеб. Нидерландският крал Вилем-Александър и кралица Максима изразиха съболезнования в социалните мрежи. Медицинският център "Еразмус" първоначално отправи призив в социалните мрежи към хората да не идват в болницата, но по-късно съобщи, че възобновява работа и всички прегледи, насрочени за петък, ще бъдат изпълнени по план. През тази година в Ротердам имаше десетки малки експлозии в домове и предприятия, за които се смята, че отговорност носят съперничещи си наркобанди, посочва АП. Засега не се предполага, че вчерашната стрелба е била свързана с враждуващите банди.
Новите потвърдени случаи на коронавирус у нас за последното денонощие са 231, сочат данните на Единния информационен портал. Направени са 1515 теста, което означава, че делът на положителните резултати е 15,2 процента. Няма починали пациенти с потвърдена коронавирусна инфекция. Към днешна дата в болница са 308 души с диагноза КОВИД-19, от които 18 са в интензивно отделение. Новопостъпилите в лечебно заведение са 34. Излекувани през последното денонощие са 114 души, а общо от началото на пандемията - 1 272 643. Активните случаи към момента са 2954. През последните 24 часа са поставени 1040 дози ваксина срещу КОВИД-19, а общо от началото на имунизационната кампания - 4 615 738. Общо 38 465 души у нас са загубили битката с коронавируса от потвърдените 1 314 062 заразени от началото на пандемията, сочат данните на Единния информационен портал.
При руски обстрел бяха убити три жени в южния украински град Херсон и още двама души в източната част на Донецка област, предаде Ройтерс, като се позова на местните власти. Според украинските власти трите жени са били убити вчера на улица в Херсон - град, изоставен от руските войски в края на миналата година наред с други селища на западния бряг на река Днепър. Руските сили редовно обстрелват Херсон и близките райони от позициите си на източния бряг на реката. Властите в Донецка област в източната част на Украйна съобщиха, че двама души са загинали също и при руски обстрел на Красногоровка, западно от контролирания от Русия град Донецк и близо до отдавна оспорваното селище Мариинка. В Костянтиновка, западно от град Бахмут, трима души са били ранени, когато руските сили нанесли два въздушни удара в рамките на един час, съобщиха украинските власти. Ройтерс не бе в състояние да провери нито една от тези информации чрез независими източници.
Българо-румънската търговско промишлена палата в Русе отбеляза своя 20-ти рожден ден. Събитието се проведе в крайдунавския град и започна с кратка видео разходка назад във времето, когато всичко е започнало от една идея.  “За мен българо-румънската палата започна през едно лято преди 20 г., когато бях малко преди Христова възраст. И когато Зорница и Милен Бойчеви ме поканиха на една среща и ми казаха, че Пламен Бобоков и "Приста Ойл" искат да инициират нова организация и може би аз съм човекът, който може да помогне”, обърна се към гостите изпълнителният директор на палатата Елеонора Иванова. Тя сподели, че с времето е пренесла в организацията проектите, с които се е занимавала преди това, а с годините палатата е станала нейната професионална любов. “Гледайки снимките, които екипът на камарата е намерил в много дълбоки архиви, мога да кажа, че очевидно за 20 години са се случили много неща”, заяви на свой ред адвокат Виктор Гугушев, който е председател на управителния съвет на организацията. Той съобщи, че днес е бил избран нов управителен съвет и са били набелязани цели за следващите години. Палатата планира да постави фокус не само върху засилването на бизнес отношенията между България и Румъния, но и върху образованието.  “Река Дунав трябва да ни събира, не да ни разделя”, заяви Димитър Недев, временно изпълняващ длъжността кмет на Община Русе. Той връчи поздравителен адрес и плакет като жест на признателност за съвместната работа.  Досегашният кмет Пенчо Милков също поздрави екипа на камарата.  “Преди много години аз като русенец чух за работата на българо-румънската наша палата. Но едва с началото на работата ми в обществената сфера успях да се запозная в детайли с вашата дейност. Преди пет години вие ме поканихте на едно мероприятие в София и там за първи път видях вашия екип. Реално аз бях единственият човек от Русе и видях как работите с международни партньори от всички дунавски държави. След това нещата се случиха така, че станах кмет на община Русе и в първия миг, независимо от всички кризи, ние се опитвахме да развиваме самостоятелна международна дейност. И във всяка една стъпка сме работили ръка за ръка”, каза Милков и подари на екипа дърво. “Подаръкът на кмета ми напомня на една притча. Притчата за инвестираното време и усилие. Питали един мъдрец в какво да се инвестира. Той казал следното: Ако искате да инвестирате за една година, посейте жито. Ако искате да инвестирате за няколко години, посадете дърво. Ако искате да инвестирате за цял живот, създайте поколения”, коментира изпълнителният директор на "Приста ойл" Милен Бойчев. Сред официалните гости на събитието бяха още Данаил Ковачев - областен управител на Русе, както и Ивайло Маринов и Бронислав Денев, които по различно време ръководят службата по търговско-икономически въпроси към посолството на България в Румъния. “Сегашният мост на Дунав много ни събира. Когато хората чакат по опашките няколко часа се създават интересни приятелски отношения. Дори наскоро се запознах с търговци на яйца, на метални продукти, всички, които бяха повече от три часа на втори и на пети юни тази година. Знаете, че ще има втори мост при Русе, вече го обявиха официално. Днес румънският премиер го каза. Надявам се, че старият мост ще остане място за приятелство”, каза Ивайло Маринов. А предшественикът му Бронислав Денев изрази надежда, че започнатите проекти ще продължат и за в бъдеще. Сред гостите имаше още представители на Българо-испанската търговска палата, Българо-турската палата и Българската търговско-промишлена палата. Празничната програма включваше връчване на отличия за личности с особен принос за основаването и развието на организацията и музикална изненада към гостите. Вероника Илиева от Сдружение “Полифония”, която преди дни представи България в Париж, изпълни “Ноктюрно” на Шопен и мелодия от филма “Усещане за жена”. По-рано през деня и посланикът на България в Румъния Радко Влайков поздрави екипа на камарата със специално видео обръщение. В него той подчерта приноса, който организацията има за българо-румънските отношения. “За последните 17 години стокообменът между България и Румъния се е увеличил 10 пъти и това в не малка степен е също и заслуга на отличната работа на палатата”, отбеляза дипломатът. Българо-румънската търговско-промишлена палата е създадена на 10 септември 2003 година. Мениджъри на няколко големи български и румънски компании (31) се събират в Русе, за да поставят началото на организацията. Проблемите, които стоят тогава на дневен ред са пренасянето на стоки и товари през реката и транспортната свързаност като цяло, тежък граничен режим и високи такси за преминаване по единствения мост между България и Румъния - този при Русе, липса на контакти между фирмите и институциите от двете държави, различно законодателство по отношение на бизнеса.  Днес, 20 години по-късно, палатата има 100 членове, активни компании от двете страни на Дунав. “За поредна година Румъния е втори по големина търговски партньор на България, а компаниите, на които сме съдействали в годините, са хиляди”, отбелязват от Българо-румънската търговско-промишлена палата.
Специалният докладчик на ООН за правото на свобода на мирни събрания и на свободно сдружаване Клеман Вуле приветства желанието на властите в Алжир да продължат да насърчават правата на човека, предаде алжирската новинарска агенция АПС. "В рамките на посещението си в Алжир по покана на правителството за оценка на прилагането на правото на свобода на мирни събрания и на свободно сдружаване благодаря на алжирските власти за тази инициатива, която показва готовността им да поискат международна експертиза за подобряване на състоянието на човешките права", заяви Вуле на пресконференция. Специалният докладчик на ООН също така похвали "алжирското правителство, което се ангажира да покани други докладчици в Алжир за експертиза". Той заяви, че този ход показва отваряне към изграждането на нов Алжир, в който са залегнали свободите и човешките права. Вуле подчерта, че чувства, че алжирските власти са готови да изслушат и оценят предварителните му наблюдения, които според него ще му позволят да изготви подходящ окончателен доклад през 2024 година. През този период, допълни той, "ще продължат дискусиите с правителството по различни въпроси, повдигнати по време на 10-дневното ми посещение" в Алжир. Вуле се срещна, наред с други, и с членове на правителството, ръководители на конституционни органи и представители на гражданското общество.  (Новина, избрана от АПС за публикуване от БТА съгласно споразумение между агенциите)
 Общинската избирателна комисия в Пазарджик регистрира листа с 41 кандидати за общински съветници от ПП "Национално движение за права и свободи - НДПС", съобщават от комисията. Листата е: 1. Сашо Ангелов 2. Искро Бейков 3. Димитър Асенов 4. Михал Костов 5. Запрян Димитров 6. Тодор Гочев 7. Атанас Стоянов 8. Кънчо Дъбов 9. Стоил Благов 10. Ангел Михайлов 11. Елена Симонова 12. Борис Николов 13. Любомир Янков 14. Галя Ганчева 15. Илия Христов 16. Александър Йосифов 17. Жоро Гаджев 18. Красимир Димитров 19. Васко Ангелов 20. Емил Фердов 21. Латина Велкова 22. Величко Ангелов 23. Спас Янков 24. Катя Михайлова 25. Кръстьо Караджов 26. Александър Марков 27. Федя Радков 28. Иван Стоянов 29. Васил Стоянов 30. Траян Ангелов 31. Любомир Робов 32. Запрян Табаков 33. Данко Кънчев 34. Владимир Колев 35. Надежда Михайлова 36. Георги Костадинов 37. Асен Стоянов 38. Йордан Йорданов 39. Методи Асенов 40. Янко Узунов 41. Христо Янков
Общинската избирателна комисия в Пазарджик регистрира листата с кандидати за общински съветници от движение "Нашият град", информират от комисията. Кандидатите са 25 като водач и кандидат за кмет на община Пазарджик от формацията е Трендафил Величков. Листата е: 1. Трендафил Величков 2. Иван Мушев 3.Борислав Бучев 4. Асен Дечев 5. Димитър Попов 6. Лазар Костов 7. Мария Киркова- Гечева 8.Иван Стойчев 9. Любен Коков 10. Йордан Павлов 11.Николай Карапенов 12.Анелия Методиева 13.Иван Стоянов 14. Йордан Кръстев 15. Заприн Панчев 16. Атанас Миндов 17. Васил Савов 18. Георги Панчов 19. Таня Александрова 20. Трендафил Кордев 21. Иван Филипов 22. Петър Френски 23. Кръстьо Комсалов 24. Иван Рашков 25. Васил Сребринов
ПП "Възраждане" регистрира листата си с кандидати за общински съветници в Пазарджик. Това съобщават от Общинската избирателна комисия. В нея са включени 21 човека. Водачът е Десислава Георгиева, която е и кандидат за кмет на община Пазарджик от политическата формация. Листата е: 1. Десислава Георгиева 2. Елена  Маджарова 3. Катерина Коцева 4. Анна Налбантова 5. Спас Спасов 6. Пенка Маркова 7. Татяна Цветанова 8. Цветелин Мурджев 9. Трендафила Куманова 10. Димитър Дойчев 11. Веселин Криловски 12. Даниел Стоянов 13. Петър Янкулов 14. Димитър Малинов 15. Иван Бозаков 16. Еленко Янков 17. Ромен Пепелянков 18. Силвия Танова 19. Соня Станоева 20. Георги Стоицов 21. Петко Комсийски
Общинската избирателна комисия в Пазарджик регистрира листата на Земеделски съюз "Ал. Стамболийски" за общински съветници, съобщиха от комисията. Кандидатите на формацията са 20. Водач и кандидат за кмет на община Пазарджик е Иван Папазов. Листата е: 1. Иван Папазов 2. Любомира Сребрина 3. Десислава Георгиева 4. Станислав Смиленов 5. Иво Богданов 6. Жана Джунева 7. Стефани Василева 8. Веселина Иванова 9. Стоян Стоилов 10. Димитър Ушев 11. Димитър Анчев 12. Стоян Гигов 13. Дочка Въжева 14. Христо Андонов 15. Симеон Въжев 16. Илияна Илиева 17. Иван Геров 18. Георги Василев 19. Петър Ланджев 20. Йорданка Ковачева
Министерството на труда и заетостта на Нигерия заяви, че докладът, според който президентът Бола Тинубу ще обяви отпускане на парични бонуси на работниците в деня на независимостта, е фалшив, предаде нигерийската новинарска агенция НАН. "Вниманието на министерството на труда и заетостта бе привлечено от разпространените в интернет съобщения, в които се твърди, че президентът ще обяви парични награди за работниците по време на речта си по повод деня на независимостта на 1 октомври", се казва в изявление на говорител на ведомството. "В доклада, за който се смята, че е резултат от предполагаемо интервю с директора по информацията в министерството, се твърди за насрочена за вторник среща в последния момент между федералното правителство и работниците, за да се предотврати планираната стачка… Искаме категорично да заявим, че докладът е неверен, тъй като в нито един момент директорът по информацията не е правил подобно изявление", допълва министерството.  "Ако и когато министърът насрочи среща с работниците, обществеността ще бъде своевременно уведомена по проверени канали… Препоръчваме на споменатия вестник да оттегли материала и да запази професионализма в репортажите си, за да избегне подвеждане на обществеността", подчертава говорителят на министерството на труда и заетостта. (Тази информация се разпространява по споразумение между БТА и нигерийската новинарска агенция НАН)
Общинската избирателна комисия регистрира листата с кандидати за общински съветници от партия "Бъдеще за родината", съобщават от комисията. Водач е Борислав Даскалов, който е и кандидатът на формацията за кмет на община Пазарджик. Листата е: 1. Борислав Даскалов 2. Тома Николов 3. Серафим Тодоров 4. Благовест Дамянов 5. Борис Ганчев 6. Иван Чомпалов 7. Елена Павлова 8. Петър Павлов 9. Румяна Даскалова 10. Ралица Стоенчева 11. Валери Иванов 12. Мартин Мартинов
Работещите, които са настанени в приемни центрове в Белгия, скоро ще трябва да плащат за разходите по престоя си. Схемата за "справедлив принос" ще бъде включена в дневния ред на заседанието на министрите утре, предаде белгийската новинарска агенция Белга.  "Справедливо е търсещите убежище хора, които имат собствени доходи, да участват в разходите по приемането им", заяви днес държавният секретар по въпросите на бежанците и миграцията Никол де Мор (от консервативната партия Християндемократи и фламандци). Де Мор за първи път обяви тази схема миналата година в отговор на кризата с приема на мигранти, пред която страната е изправена вече почти две години. Недостигът на места в приютите накара много от търсещите убежище да спят на улицата или в палатки.  Сега Де Мор е финализирала кралски указ за прилагане на схемата. Търсещите убежище с доход от 900 евро ще трябва да внасят около 25% от него, като хората с по-високи доходи ще плащат по-голям процент. Лицата със статут на бежанци, които са в процес на прием в страната или които учат и работят, ще бъдат освободени от тези такси. Търсещите убежище с дългосрочна заетост и достатъчно високи доходи ще бъдат насърчавани да напуснат приемната мрежа. 10 000 работещи, които търсят убежище Системата вече съществува на хартия, но не е била прилагана на практика, отчасти защото не е имало начин за проверка на доходите. Федералната служба за предоставяне на убежище в Белгия вече ще има достъп до социалноосигурителните данни на търсещите такова убежище, за да извършва проверки. Търсещите убежище хора, за които се установи, че имат недекларирани доходи, ще трябва да плащат по-висока вноска в размер на 50% от брутната си заплата. Приютите ще могат да ограничават услугите за хора, които отказват да плащат, като в краен случай могат да ги изселват. Държавният секретар по въпросите на бежанците и миграцията Никол де Мор бе подложена на остра критика през август, когато обяви, че на самотните мъже, търсещи убежище, временно ще бъде отказван подслон. По-рано този месец Държавният съвет на Белгия обяви мярката за незаконосъобразна. (Тази новина се разпространява от БТА по договор с белгийската новинарска агенция Белга)
Общинската избирателна комисия в Пазарджик регистрира листата на Партия на Зелените с кандидати за общински съветници. Това се посочва в решение на комисията, публикувано на страницата ѝ. Броят на кандидатите е 25. Водач е Десислава Тодорова, която e и кандидат за кмет на община Пазарджик от политическата формация. Листата е: 1. Десислава Тодорова 2. Саша Филипова 3. Георги Кръстев 4. Николай Дюлгеров 5. Милена Митева 6. Петя Цветкова 7. Цветозар Угринов 8. Зорница Рангелова 9. Петко Трясков 10. Христо Петров 11. Здравко Станков 12. Георги Търлев 13. Светла Николова 14. Мирела Георгиева 15. Вилиана Мартинова 16. Стоян Попов 17. Александър Марков 18. Димитър Кайряков 19. Елена Дерменджийска 20. Галя Кочева 21. Силвия Дамянчева 22. Данаил Манов 23. Йордан Йорданов 24. Йордан Филипов 25. Любомир ЯневAds and other info can go over in this area. You can edit this content area by logging into your manager area and visiting the content section. Edit the item titled "Right Menu Area".