Feed Provided By MediapoolЗдравният министър уволни директора на болница "Лозенец" заради нарушенияМинистърът на здравеопазването освободи директора на бившата правителствена болница "Лозенец" д-р Христо Стоянов. Мотивът за решението е извършеният одит в лечебното заведение, който показва редица тежки нарушения, съобщиха от Министерството на здравеопазването.  Констатациите от проверката са, че болницата е във влошено финансово състояние, като се наблюдава устойчива тенденция за натрупване и значителен ръст на задълженията в периода на управление на изпълнителния директор д-р Стоянов. Той беше назначен първоначално временно от министър Асена Сербезова през януари 2022 г., а в последствие спечели и конкурса за титуляр.
Кметът Васил Терзиев призна комуникационна грешка с промените в движението около НДКСтоличният кмет Васил Терзиев призна, че администрацията му е допуснала грешка, позволявайки спорната реорганизация на движението около НДК да започне преди изборите 2 в 1. "Не мисля, че един булевард, колкото и да е важен, трябва да е централната тема на столицата, когато има толкова други проблеми, които изискват съвместната ни работа. Разбира се, той е от съществено значение за гражданите в района и съжалявам, че нямахме добра комуникация с тях и районните кметове.
Сн. БГНЕСОбстановката след проливния дъжд в София в сряда вече е стабилна, увери в четвъртък на брифинг в Столичния общински съвет (СОС) заместник-кметът по финанси Иван Василев. Той каза, че служители на "Аварийна помощ и превенция" към Столичната община са били във всички засегнати райони и цяла нощ са отводнявали къщи и засегнати места. По думите ми на много места, особено в северните столични квартали са установени запушени шахти и липса на канализация.
Борислав Сарафов, снимка: БГНЕСДиректорът на ФБР Кристофър Рей е наградил главния прокурор Борислав Сарафов с почетна грамота, съобщи прокуратурата. Тя е заради личния му принос в "успешното сътрудничество между българската прокуратура и следствие и ФБР в борбата срещу трансграничната организирана престъпност". Сарафов е на посещение в САЩ по покана на Департамента по правосъдие.
Мемориалът в СребреницаОбщото събрание на ООН създаде днес Международен ден за възпоменание на геноцида в Сребреница в Босна и Херцеговина въпреки гнева на Белград - 11 юли, предаде Франс прес. Резолюцията, изготвена от Германия и Руанда – две страни, белязани от други случаи на геноцид през 20-ти век, беше гласувана с 84 гласа „за“, 19 „против“ и 68 „въздържал се“. България е съинициатор на резолюцията.
Новата фабрика за батерии за съхранение на ток ще е в Шанхай, където вече компанията има производство, но на електромобили, сн. GettyImagesСтроеж на втори завод в Шанхай започна "Тесла" (Tesla). За разлика то първия, което е за елетромобили, този ще произвежда батерии за съхранение на енергия.
Сн. БГНЕССитуацията с достъпа до Витоша и планиския туризъм остава в тупик. Столичният кмет иска да се намери начин общината да си върне лифтовете, а сегашният им собственик предлага 100 млн. евро за да направи целогодишен курорт от сегашните съоръжения.
Годишната миграция към Великобритания през 2023 г. е намаляла до 685 000 душиГодишната миграция към Обединеното кралство през миналата година е намаляла до 685 000 души, след като през 2022 г. бе достигнала рекордните 764 000 души, предаде Ройтерс. Официални представители заявиха обаче, че все още е прекалено рано да се отчете намаляваща тенденция в броя им, който ще бъде сред основните теми на изборите в страната на 4 юли.
Доставката е била за Албания, но е заловена в Пирея, сн. Гръцка полицияНа пристанището в Пирея са заловени 320 кг. кокаин, укрит в контейнери със скариди.
Методиката води до огромно изкривяване на пазара за недостиг или излишък на електроенергия на пазара, сн. GettyImagesНовата методология за определяне на цените за небаланси на енергийния пазар води до изкривяването и екстремни спекулативни цени за енергията в недостиг. Това ще създаде огромни проблеми за цените за крайните потребители, за стоките, услугите, инфлацията и в крайн асметка - икономиката.
Владимир ПутинРуският президент Владимир Путин подписа в четвъртък, 23 май, указ, позволяващ конфискуване на имущество на американски компании и граждани в Русия в отговор на изземване на замразени резерви на Централната банка на Руската федерация в Съединените щати, съобщава The Moscow Times. Според документа, който е публикуван на портала за правна информация, почти всички активи на американски физически и юридически лица могат да бъдат обект на конфискация. Това са движимо и недвижимо имущество, ценни книжа, дялове в уставния капитал на руски компании, имуществени права, се казва в указа.
Обявеният за продажба комплекс до зала "Колодрума". Снимки: Българска банка за развитиеДържавната Българска банка за развитие (ББР) продължава да се бори с тежкото наследство от едри лоши кредити, отпуснати при управлението на ГЕРБ. Институцията е обявила за продажба недостроен жилищен мегакомплекс в Пловдив, като е поставила начална тръжна цена от 33 016 200 лв. без ДДС, става ясно от сайта на кредитната институция.
Снимката е илюстративнаКосовският парламент одобри споразумението с Дания за използване на затвора в Джилян (Гниляне), Източно Косово, с цел изпълнение на датски присъди, съобщи вестник "Коха диторе“, цитиран от БТА.   Споразумението предвижда отдаване под наем на 300 килии от затвора в Джилян на Дания за срок от десет години, като се очаква за това Косово да получи 210 милиона евро.   Тези средства ще бъдат вложени в изправителните институции на страната и в проекти за възобновяеми източници на енергия, отбелязва Асошиейтед прес.
Снимка: Bulgarian PropertiesВаканционните имоти край морето и планинските курорти са поскъпнали с около 30% на година през 2022 и 2023 г. През първите месеци на тази година отново се наблюдава ръст, но той е с по-ниски темпове. Средната цена край морето е около 800 евро за квадрат, но сделки на юг от Бургас се сключват и за 1400 евро на квадрат.
От 1 юни дарителският SMS през платформата DMS става 2 леваПлатформата DMS за изпращане на дарителски SMS-и и онлайн дарения в подкрепа на кампании на хора и на инициативи на организации и институции съобщи, че от 1 юни цената на дарителския SMS се променя от 1 на 2 лева. "Вече 17 години заедно с вас, които вярвате и заставате зад мотото на DMS "Доброто лесно се избира", помагаме на хиляди хора в трудна ситуация и на десетки вдъхновяващи каузи. Благодарим ви за доверието и за това, че заедно успяхме да съберем над 18 млн.Ads and other info can go over in this area. You can edit this content area by logging into your manager area and visiting the content section. Edit the item titled "Right Menu Area".