Feed Provided By MediapoolМария Габриел, сн. БГНЕСВицепремиерът и външен министър Мария Габриел с изявление за правителствената ротация: По-рано в сряда лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отхвърли предложения от ПП-ДБ меморандум с обяснението, че не го е чел, но Габриел му е прочела първите няколко изречение, които са му били достатъчни.  "За мен от това, което са написали в първите 10 реда (от меморандума), изборите 2 в 1 са логичен завършек на тази некоалицията", коментира Борисов. Във вторник ПП-ДБ предложи на ГЕРБ подписване на политическо споразумение, което да урежда отношенията и приоритетите между двете формации до края на пълния четиригодишен управленски мандат. Документът съдържа четири аспекта, най-важният от които е за регулаторите, каза още Петков.
Сн. МОНБлизо 600 класни стаи в областта на хуманитарните науки са обновени през тази учебна година по програма на Министерството на образованието и науката.
Министри и столичният кмет отново декларираха, че ще прявят политическа воля за превръщането на Витоша в зона за спорт и туризъм, но дали ще им се получи този път, сн. МОСВТемата с управлението на Витоша и развитието на спорта и туризма отново бе обсъдена от държавни ведомства и Столична община. Този път те се заканиха да вземат политическо решение за този ценен природен и бизнес актив. Като за начало осем години след изготвянето на актуализиран план за управление на парк "Витоша", до края на март той ще бъде обновен и предложен за обществена обсъждане.
Следователят Ясен ТодоровПрокурорската колегияна Висшия съдебен съветще изслуша двама магистрати, чиито имена са спрягани за близки до убития наскоро Мартин Божанов - Нотариуса.  Единият, който е поискал изслушване, е следователят Ясен Тодоров, който беше сред най-влиятелните членове на предишния състав на ВСС.
Полски фермери издигнаха пропутински и антиукраински лозунгПо време на демонстрация вчера фермерите в Горжички, Южна Полша, издигнаха транспарант, на който пишеше: "Путин, възстанови реда в Украйна, Брюксел и нашето правителство", развявайки знаме на Съветския съюз, съобщава Франс прес. Акцията е част от националните фермерски протести в Полша. Те са насочени срещу селскостопанската политика на ЕС, но и срещу вноса на евтини селскостопански продукти от Украйна.
Сн. БГНЕСАкадемиците от Софийския университет също се обявиха против предложението на Министерски съвет за отпадането на студентските такси за студенти държавна поръчка в държавните университети.
Джулиан АсанджОснователят на "Уикилийкс“ Джулиан Асандж e подведен под отговорност заради огласяването на имена на източници, а не заради политическите си възгледи, заявиха адвокати, представляващи на САЩ, цитирани от Ройтерс. Агенцията отбелязва, че 52-годишният мъж, издирван от американските власти заради публикуването на огромни количества поверителни военни документи и дипломатически телеграми на САЩ в сайта си "Уикилийкс“, сега се бори да спре екстрадирането си от Великобритания в САЩ. Американските прокурори твърдят, че изтеклата информация е поставила под заплаха живота на американските агенти и няма извинение за Асандж.
Централата временно не работи, но служителите й ще се занимават с поддръжка и ремонтТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3" спря в полунощ работа, защото изтече договорът й с НЕК за изкупуване на тока. В момента на борсата цените са по-ниски от себестойността на мощността, но тя ще работи "сезонно". Работниците няма да бъдат съкращавани. Сега ще се занимават с поддръжка и ремонт на блоковете.
Украинските сили не разполагат с достатъчно артилерия, за да се сражават с РусияНамаляващите боеприпаси представляват риск за способността на Украйна да удържи 1000-километровата фронтова линия, която е подложена на унищожителен щурм от руската артилерия. Нейните отбранителни линии са застрашени. Украинските сили се изтеглиха от град Авдеевка в Донецка област в събота след всекидневни руски атаки, на които бяха подлагани от три посоки през последните четири месеца.
Денков и Макрон, сн. Правителствена информационна служба "Давам си сметка за куража, който демонстрираха властите в България още от началото на конфликта, за да променят парадигмата в отношенията си с Русия. На тази основа нашите страни трябва да работят за да засилят сигурността и отбраната на континента", каза френският президент Еманюел Макрон на съвместен брифинг с министър-председателя на България Николай Денков в Елисейския дворец във френската столица Париж. Що се касае до Украйна, двете страни действат заедно с нашите европейски партньори, каза Макрон.
Сн. MediapoolФинализиран е Оздравителният план за ОП „Столично предприятие за третиране на отпадъци“ (СТПО). При проверка в края на 2023 г. бяха установени множество проблеми при работата на завода за отпадъци.
Омбудсманът отново сигнализира за проблеми с пенсиите на хората с уврежданияОмбудсманът Диана Ковачева отново сигнализира до социалния министър Иванка Шалапатова и управителя на Националния статистически институт Ивайло Иванов, че продължава да получа множество жалби от граждани с увреждания относно изплащането на полагащите им се пенсии за инвалидност. Ковачева припомня, че заради влошено здравословно състояние и липсата на заетост пенсиите за инвалидност са единствен доход на хората с увреждания, с които те живеят – заплащат комуналните консумативи за жилищата си, закупуват лекарства, покриват предписаното им лечение и рехабилитация. "Предвид същността на пенсиите и тяхното предназначение, е от съществено значение полагащите се средства да бъдат адекватно изплащани и в пълен размер от възникването на правото, като определяща роля за това имат разпоредбите на Кодекса за социално осигуряване (КСО)“, пише общественият защитник.
Европейците са песимисти относно шансовете за победа на УкрайнаСпоред публикувано днес социологическо проучване, извършено в 12 държави от Европейския съюз, европейските граждани са песимистично настроени по отношение на шансовете на Украйна да спечели войната с Русия и смятат, че най-вероятният изход е постигане на споразумение между двете страни чрез преговори, предаде Франс прес. Според проучването, проведено през януари за мозъчния тръст Европейски съвет за външни отношения, само 10% от анкетираните прогнозират украинска победа. Около 20% от анкетираните очакват Русия да победи, а 37% смятат, че войната ще завърши с някаква форма на компромис между двете страни.
Украйна удари с ракета руски военни, строени да посрещнат генерал, десетки убитиПовече от 60 руски военни са били убити в резултат на удар на украинските въоръжени сили с касетъчни боеприпаси в района на Волновахово в Донецка област, съобщават руски военни Z кореспонденти, цитирани от The Moscow Times=. "В Трудовское на един от полигоните бяха строени бойци ВЧ06705, чакаха голям началник, врагът удари с касетъчни боеприпаси, в резултат на което загинаха 65 души“, пише телеграм каналът "Тринадесетият". По негова информация военните са се строили заради пристигането на командващия 29-а армия генерал-майор Олег Моисеев.
Служителите на авиокомпанията продължавата да настояват да се вдигнат заплатите им с 12-5%, сн. ЕПА/БГНЕССлужителите на "Луфтханза" прекратиха стачката си, която засегна и полетите от и до София, но са възможни проблеми и в сряда със спазването на разписанията. Все още не е намерено решение на спора по исканото от синдикатите вдигане на заплатите с 12.5 на сто.Ads and other info can go over in this area. You can edit this content area by logging into your manager area and visiting the content section. Edit the item titled "Right Menu Area".