Feed Provided By Cross/КРОСС/ Обвинения са повдигнати на четирима от седмината задържани за трафик на мигранти към Западна Европа. За обвинените двама български и двама афганистански граждани ще бъде искан и постоянен арест. Сред двамата лидери на групата има и млада жена, съобщи прокуратурата. Лидерите на групата са комуникирали с лица, които осигуряват бежанците, като ролята на жената е била да осигурява парите за плащане на различните звена при трафикирането от граница до граница. По-често лицата са преминавали през българо-гръцката граница, но има и преминали през българо-турската.Превозът се осъществявал на два етапа - от населените места в близост до българо-гръцката или българо-турската граница до София, а след няколко дни и от София до границата със Сърбия. За всяко лице групата е печелила чисто по около хиляда евро, отбелязва БНР.  
/КРОСС/ "Много отдавна предупреждавахме, че заради високите цени на електроенергията малките бизнеси след няколко месеца ще бъдат принудени да обявят фалит. Европейският съюз продължава ритуалното си самоубийство, взрян в тези непремерени зелени политик. Въпросът е дали това ще спре или ще се продължи нататък. Поетапно въвеждаме така наречената либерализация на пазара на електроенергията за бизнеса. Това неизбежно ще се случи и за битовите потребители". Това заяви в предаването „Офанзива" по Нова Нюз президентът на КТ „Подкрепа" Димитър Манолов. По думите му актуализацията на бюджета е правена с тримесечен хоризонт. „Трябва да си зададем въпроса какво се случва, ако тази тенденцията на поскъпване продължи? Да допуснем, че след вота на 14 ноември - в рамките на две-три седмици се сформира правителство, отиваме до средата на декември. А следващата бюджетна година започва на 1 януари. И ако я започнем със 1/12 от сегашния бюджет, както е по закон, не ни очаква нищо хубаво", категоричен е той. Манолов прогнозира, че обстоятелствата могат да принудят КЕВР да повиши цените на битовата елекствоенергия още през януари. "Това рядко си го е позволявало, с оглед на факта, че прави актуализация на цената на тока за битовите потребители два пъти в годината. Но Комисията може дабъде принудена от обстоятелствата", подчерта президентът на КТ "Подкрепа".  
/КРОСС/ Момичетата и жените в Афганистан няма да имат достъп до средно образование. Това показват насоки, публикувани от властта на талибаните, преди отварянето на училищата в страната. В изявлението на властите се изтъква, че всички мъже - учители и ученици, трябва да се върнат към образователните си институции. Другият пол не се споменава. Това се случва, след като вчера талибаните превърнаха Министерството по женските въпроси в работилото през управлението им през 1996-а и 2001-ва ведомство за ценностите и превенцията на порока, съблюдаващо спазването на шериата. На практика ислямистите прекъснаха достъпа на жените в страната до обучение, след като по-рано през месеца забраниха смесеното обучение в университетите. Това беше разчетено като забрана, тъй като повечето от образователните институции не могат да обособят отделни пространства с отделни преподаватели за мъже и жени. Същевременно Съединените щати признаха, че при техен удар с дрон в Кабул в края на август са били убити 10 цивилни. Инцидентът се случи дни преди края на американската евакуация и след кървавия атентат на летището в афганистанската столица. Разследване на Пентагона е установило, че при удара е загинал социален работник и девет души от семейството му, сред тях 7 деца, най-малкото - на две. Генерал Кенед Маккензи от американското централно командване нарече случая „трагична грешка"
/КРОСС/ Дипломатическото напрежение между Франция, САЩ и Австралия нарасна след като Париж извика за консултации посланиците си в двете страни. Франция протестира срещу отмяната на сделката за 12 подводници, която Австралия анулира в полза на Пакта за сигурност, сключен с Вашингтон и Лондон. Френските посланици в Австралия и САЩ се прибраха в Париж, призовани от президента Макрон; решението е исторически прецедент във взаимоотношенията. Френските власти нарекоха предателство провалената символично важна сделка за 12 подводници, която Австралия отмени в полза на крупен военен проект със САЩ. Френският посланик в Канбера Жан-Пиер Тебо не сдържа гнева си пред австралийското радио SBS: „Това беше голяма грешка, много, много лошо отношение към партньорството ни. Не става дума просто за договор, а за партньорство, основано на доверие, взаимно разбирателство и искреност". Дипломатът твърди, че отмяната на сделката е била подготвяна от месеци, без Париж да е предупреден за това. „Не виждаме как можем занапред да имаме доверие в Австралия", заяви държавният секретар Клеман Бон, а снощи външният министър Жан-Ив льо Дриан определи решението като „нож в гърба" на Франция. Строителството на подводниците трябваше да донесе 56 милиарда евро и да даде работа на поне 1000 души. Синдикат от засегнатата компания „Навал груп" обяви, че първа грижа ще бъде съдбата на работниците, обвързани с договора
/КРОСС/ Вулканичното изригване, което продължава близо до столицата на Исландия Рейкявик утре преминава прага от 6 месеца и става най-продължителното от 50 години насам в северната страна, предаде Франс прес.То започна на 19 март вечерта близо до връх Фаградалсфядл, намиращ се на полуостров Рейкянес, югозападно от столицата. Бързо изригването се превърна в магнит за туристите и мястото беше вече посетено от 300 000 души. За шест месеца изригването е произвело близо 143 милиона кубични метра лава. След приблизително 9 дни пауза през август, лавата отново избликна от кратера в началото на септември.
/КРОСС/ Протестът започна с надежда, премина в омраза по едно време, след това остана намръщен. Това каза в предаването "Офанзива" по Нова Нюз социалният антрополог Харалан Александров. Като че ли надеждата се отдели от лицата на протеста. Двамата министри Кирил Петков и Асен Василев напуснаха правителство към бъдещето с новия проект и намръщените лели и чичковци останаха в служебното правителство, заяви Александров. Партиите на протеста претърпяха политически провал с невъзможността да съставят правителство и морален провал с начина, по който си общуваха. Има отчаяна нужда да бъде продължено очакването за промяна. В предишните два парламента не се случи промяната, която ни беше обещана, затова е важно тя да бъде отместена напред в бъдещето, коментира социалният антрополог. Хора с доста различен профил изглеждат очаровани от профила на новия проект. Хората копнеят промяната да продължи и да бъде отместена в бъдещето. Самото разочарование от това, което се случва, ражда надеждата, каза още Харалан Александров.  
/КРОСС/ Активисти на ВМРО блокираха за кратко кръстовището на столичните булеварди „Тодор Александров" и „Мария Луиза". Протестът е заради поскъпването на тока за бизнеса, на горивата и на стоки от първа необходимост. Партията настоява правителството незабавно да рестартира преговорите със стратегически инвеститори за изграждането на АЕЦ „Белене" и поиска да бъде разпусната Комисията за енергийно и водно регулиране.  
/КРОСС/ За председател на Българския лекарски съюз е преизбран д-р Иван Маджаров. Той ще остане на поста за още три години. Кандидатурата му беше издигната от Столичната лекарска колегия и районните лекарски колегии в Пловдив и Стара Загора. Други предложения за председател на Управителния съвет нямаше. На днешния събор на съсловната организация предстои да бъде избрани и членовете на ръководството на БЛС.  
/КРОСС/ Обвинения са повдигнати на четирима от седмината задържани за трафик на мигранти към Западна Европа, съобщи БНР. За обвинените двама български и двама афганистански граждани ще бъде искан и постоянен арест. Сред двамата лидери на групата има и млада жена, съобщи прокуратурата. Лидерите на групата са комуникирали с лица, които осигуряват бежанците, като ролята на жената е била да осигурява парите за плащане на различните звена при трафикирането от граница до граница. По-често лицата са преминавали през българо-гръцката граница, но има и преминали през българо-турската. Превозът се осъществявал на два етапа - от населените места в близост до българо-гръцката или българо-турската граница до София, а след няколко дни и от София до границата със Сърбия. За всяко лице групата е печелила чисто по около хиляда евро.  
/КРОСС/ Два часа продължи блокадата на пътя Айтос-Руен, на кръстовището до изхода на града, съобщи БНР. Протестът е заради тежката катастрофа в началото на седмицата, при която тежкотоварен автомобил блъсна лека кола и на място загинаха баща, двете му деца, а 17-годишен младеж беше тежко ранен. По време на протеста се стигна до сблъсъци с полицията. Обстановката се успокои малко преди 15 часа, когато бе освободено движението и трафикът на автомобили се възстанови. Но по-рано напрежението ескалира, когато протестиращите тръгнаха с шествие към изхода на града в посока Руен и Провадия, а полицейски служители се опитаха да ги спрат. След кратки сблъсъци, съпроводени със скандирания „око за око" и „зъб за зъб", полицейският кордон бе разкъсан, а шествието стигна до табелата на изхода на града, която ограничава скоростта до 50 километра в час.  
/КРОСС/ Британският бизнес приветства решението на британското правителство за облекчаване на условията за влизане в Англия, предадоха световните агенции. Вчера вечерта британският министър на транспорта Грант Шапс обяви облекчения на свързаните с коронавирусната пандемия рестрикции за влизане в Англия. От месеци авиационният и туристическият бизнес настояваха за подобна стъпка. Правилата бяха определени от представителите на отрасъла и от пътуващите като много объркващи. Шефът на Бритиш еъруейс Шон Дойл днес призова британското правителство дори да направи още по-голяма стъпка, като елиминира всички тестове за изцяло ваксинираните пътници.Вчера Шапс обяви, че от 4 октомври отпада така наречената светофарна система за влизане в Англия. Според тази система страните по света досега се подреждаха в три категории - зелена, оранжева и червена, като правилата за влизане от различните категории варираха от задължителна карантина за сметка на пътуващите в определен от властите хотел в Англия, до влизане с тест и без самоизолация за ваксинираните. Броят на изискваните според системата тестове варираха от два след пристигането плюс един още преди пътуването до един преди пътуването и още един след пристигането. Най-объркващи бяха правилата за пристигане от оранжевата зона, които варираха в зависимост от това дали човек е напълно ваксиниран срещу коронавируса или не.Сега според промените от 4 октомври оранжевата категория напълно отпада. Категориите вече остават две
/КРОСС/ Доброволци от над 160 държави отбелязаха Световния ден на почистването (World CleanUpDay 2021) на 18 септември, който у нас по традиция се провежда с подкрепата на bTV Media Group. В рамките на социално отговорния проект "Добрият пример" стотици доброволци от цялата страна се включиха с индивидуални усилия в почистването и облагородяването на десетки емблематични места и малко известни кътчета от картата на България. В условията на пандемията от COVID-19 инициативата се провежда при спазване на всички противоепидемични мерки, без традиционните масови акции и с фокус върху малки предварително сформирани групи и личните усилия на доброволците. Малки и големи отделиха от времето си на любими места за отдих с една мисия - да видят природата около себе си по-чиста. Сред тях са и лицата на bTV - Николаос Цитиридис и Виктория Готева, които за поредна година се включват в глобалната инициатива, както и талисманът на "Добрият пример" - Зеленко. „Една пластмасова бутилка се разгражда в природата за 400 години. Представете си, ние оставяме боклуци, които ще завещаем на нашите пра-пра-внуци", каза водещата на bTV Новините Виктория Готева. „Докато дойдох тук, не предполагах колко мръсно може да бъде едно толкова хубаво място, необяснимо е за мен защо човек би замърсил това. Важно е да чистим след себе си", допълни Николаос Цитиридис
/КРОСС/ В гръцкия град Трикала се очаква пилотно да започнат доставки на лекарства с дронове, съобщи АНА-МПА. Инициативата се реализира в рамките на европейския проект "ХАРМЪНИ" (HARMONY) и предвижда употребата на безпилотни летателни апарати (дронове) за транспорт на лекарствени средства от кооператива на фармацевтите в Трикала към регионалните аптеки. Партньорите в проекта са в сътрудничество и с гръцката Служба за гражданско въздухоплаване за планиране на полетите и издаване на съответните разрешения. Инициативата е подкрепяна и от Европейската инвестиционна банка. С дронове ще се извършват доставки при спешност и на граждани, които имат ограничен достъп до аптеки. Системата на доставките ще бъде реализирана пилотно в продължение на два месеца. Първият пробен полет ще бъде извършен на 21 септември по време на Европейската седмица на мобилността. Той ще бъде от склада на кооператива на фармацевтите в Трикала до село Лептокария, където доставката ще бъде получена от местния фармацевт.    
/КРОСС/ Ротативките във всяко едно казино се радват на специално внимание. Зад този факт има разумно обяснение - те са най-иновативните и винаги идват с разнообразни възможности за успех. Да не забравяме, че често имаме и изкушаващи прогресивни джакпоти, като за тях изискванията са абсолютно същите - късмет и шанс - каквито са изискванията за успех и при инкасирането на индивидуалните печалби. Благодарение на развитието на дигиталния сектор, ротативките се разделиха на най-различни секции, тематики, брой печеливши линии, игри с прогресивен джакпот и още много други. Експертите от Silentbet посочват 40 супер хот за фаворит в редиците на онлайн казината. Сега можете да го откриете в платформата на анализаторите и дори да играете напълно безплатно в демо версия, както и да се запознаете с основните подробности около тази игра. Анализаторите не изискват регистрация и не събират лични данни, но ще помолят почитателите на ротативки поне да бъдат пълнолетни. Какво трябва да запомним за това предложение и защо е винаги в центъра на вниманието за феновете? Нека започнем от самото начало, това е заглавие от класическите предложения, когато ротативките имаха барабани само с плодови символи. Комбинацията от тях определя и стойността на печалбите. Ако има ротативки с изключително семпла система, това са точно класиките. Тук не е трудно да се ориентираме около символите, те са изключително праволинейни. Нека обърнем внимание и на цифрите
/КРОСС/ Призовавам за обединение „Демократична България" и новата формация около Кирил Петков и Асен Василев. Такава платформа може да се бори за първа политическа сила. Време е да се преглътне егото на отделните политически лидери и да се участва в следващите избори с ясна перспектива за българските граждани. Това заяви днес председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ" Мая Манолова в предаването „Политически некоректно" с водещ Силвия Великова по БНР. Манолова бе категорична, че правителство на всяка цена е неприемливо, защото това означава правителство с влияние или с подкрепа от ГЕРБ и ДПС. Решението е да има голяма формация без ГЕРБ и ДПС, която да разгради модела, да даде справедливост на хората и да реформира секторите, които продължават да за завзети от мутрите, каза Манолова. Лош сън би било, ако се допусне следващото правителство да е с ГЕРБ и ДПС. Предизвикателството е да има обединение, което да направи редовно правителство на промяната и да продължи с ревизия на предишното управление, подкрепа за бизнеса и уязвимите, допълни тя и подчерта, че от „Има такъв народ" имат други планове. В 46-тия парламент ясно се видя кои формации стоят твърдо зад съдебната реформа и закриването на специализираните съд и прокуратура
/КРОСС/ „Стабилността на Западните Балкани е от изключителна важност както за България, така и за НАТО и целия Европейския съюз. Страната ни, като член на тези съюзи и непосредствен съсед на страните от региона,осъзнава ключовото значение на засилването на регионалното сътрудничество и свързаността в сферата на сигурността, с цел адекватен отговор на общите заплахи. Сигурността е определяща за развитието на Западните Балкани". Това заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов днес, 18 септември, при участието си в конференцията на Военния комитет на НАТО в Атина, Гърция. Той акцентира върху положените усилия от Въоръжените сили на Република България в подкрепа на небойната мисия на Алианса на територията на Република Косово по подпомагане на евакуацията наопределени афганистански граждани. Началникът на отбраната подчерта бързината, готовността и гъвкавостта на реакцията на декларираните ни сили към колективната отбрана на Алианса. Националният ни принос със сили и средства, следствие на приетото през август решение на Министерския съвет за разрешаване на участието на до 50 български военнослужещи в небойна операция наНАТО, е в подкрепа на съвместните усилия на съюза за справяне с бежанската и хуманитарна криза, възникнала в резултат на събитията в Афганистан
/КРОСС/ "Грижата за природата е грижа за здравето ни. Чистата вода, въздух, земя и храна са жизненоважни за нас и за поколенията след нас." Това заяви Корнелия Нинова на язовир Батак, където с група доброволци от БСП и Младежкото обединение на левицата се включиха в почистването му по повод световния ден на почистването." Природата на България е богатство. Нека го пазим Нека днес всички се включим в доброволческата акция, но грижата ни за природата да не е кампанийна, а постоянна.", призова Нинова.
/КРОСС/ Месинджърът "Телеграм", който по-рано беше обявил, че няма да се подчини на разпореждането на руските власти да блокира сайт на руския опозиционер Алексей Навални, днес премахна сайта, предаде Франс прес. В понеделник руският телекомуникационен медиен регулатор поиска да бъде блокирано приложение - автоматизиран сайт (бот), чрез което избирателите получаваха напътствия как да гласуват срещу кандидатите на Кремъл на парламентарните избори през тези почивни дни. "Епъл" и "Гугъл" незабавно се съобразиха с тези разпореждания, а Навални ги обвини, че "отстъпват пред изнудването на Кремъл". Почти никой от противопоставящи се на руския президент Владимир Путин кандидати не беше допуснат до участие в парламентарните избори. Затова привържениците на Навални избраха стратегията за "умно гласуване", тоест подкрепяне на кандидат, често комунист, който има най-големи шансове да постави в затруднение кандидата на управляващата партия "Единна Русия". Специалното приложение даваше информация за кой от конкурентните кандидат да се гласува във всеки избирателен район на парламентарните избори, а и на десетките местни и регионални избори, които се произвеждат паралелно. В миналото този подход имаше известен успех, особено в Москва през 2019 г. Но с изчезването му от "Телеграм", който е особено популярен в Русия, приложението вече не е достъпно за тези, които биха искали да гласуват срещу кандидатите на Кремъл
/КРОСС/ Бойко Борисов направи коментар, че кандидатът на ГЕРБ за президент е известна личност. Не пожела обаче да даде никакви други жокери, настоявайки, че не това е тамата днес. Лидерът на ГЕРБ бе на посещение в Праисторическия солодобивен и градски център Провадия-Солницата. Той бе придружаван от бившия финансов министър Кирил Ананиев и членове на Младежкото ГЕРБ. "Ясен е кандидатът на ГЕРБ. Познавате го", заяви пред журналистите бившият премиер. От ГЕРБ вече бяха обявили, че до седмици ще кажат името на своя претендент за "Дондуков" 2 с аргумента, че още тече процедурата в партията. В разговор с проф. Васил Николов Борисов вметна: "Балтов само го спретнаха, че може да е кандидат-президент и веднага го изчегъртаха. Даже не го изчакаха да свърши операцията. Да не ви изчегъртат и вас така с проф Овчаров".Бившият премиер отново разкритикува и президента Румен Радев, и служебното правителство. Коментира, че те са спрели развитието на проекти в Северна България. Изрази притеснение и за средствата за културно-историческите обекти. "Вече 10 дни сме на първо място по смъртност заради антиваксърската политика на президента Румен Радев", заяви Борисов. Прогнозира, че след Жан-Виденовата зима, ще дойде "Румен-Радевата". "Катастрофата е видна", притеснява се Борисов. Той не пропусна да коментира и изоставането на България от процеса по влизане в Еврозоната
/КРОСС/ Единият от лидерите на неутрализираната престъпна група, ангажирана с престъпления, свързани с нелегалната миграция, е млада жена - българска гражданка, съобщи пред журналисти наблюдаващият прокурор по делото от Специализираната прокуратура Теодора Йонова. Тя посочи, че на 24 юни миналата година е образувано досъдебно производство за организирана престъпна група, която се занимава с превоз и подпомагане на нелегално преминали на територията на страната мигранти. Разследването се води от следовател при Следствения отдел на Специализираната прокуратура. Към момента е установено, че четирима са трайно обвързаните с дейността на групата. Двама от тях са български граждани, двама - афганистански. Единият от двамата лидери на групата е млада жена - българска гражданка.Лидерите на групата предимно са комуникирали с лица, които осигуряват бежанците, мигрантите и всякакви други нелегално преминаващи границата ни лица. Като именно нейната роля е да осигурява парите, които се заплащат на различните звена при трафикирането на лицата от границата до другата граница. Най-често лицата преминават през българо-гръцката граница, но има и групи, преминавали през българо-турската граница, посочи Йонова. Третият участник в групата също е от афганистански произход. Оказвал е сериозна логистична подкрепа на двамата лидери на групата, доколкото все пак по-лесна е била комуникацията с лицата от Турция, които са осигурявали мигрантите
/КРОСС/ „Не успях да си почина след закриването на парламента. Обещахме още в четвъртък да защитим един от протестиращите граждани в Шумен, защото има заведено наказателно дело, също и да подкрепим водолазни клубове, заради невъзможност да се гмуркат...", каза в „Политически НЕкоректно" Мая Манолова от гражданската платформа „Изправи се. БГ".„Това може да изглеждат маловажни проблеми, но ние като гражданска платформа винаги сме се занимавали с проблемите на хората. Компенсираме това, което не можехме досега да направим.Сега, комисията по ревизия се фокусира и за решаване на конкретни хора и малки фирми, имаме нашите успехи. Да, Докладът не мина на комисията. Но той може да се прочете на сайта на Народното събрание. Всъщност ние сме една от малкото временни комисии, които завършиха и с Доклад работата си, с изводи и препоръки. Имаше разкрития по същество за огромни злоупотреби, като на първо място това беше в дружествата по енергетика заради скока на цените. Ние направихме нашите препоръки.Примерно „Топлофикация София", освен проблемите, които дружеството създава на столичани, от 1 октомври то ще работи незаконно. Това го извадихме ние и през комисията по ревизия и през парламентарния контрол. Също за проблемите с фирмата за изграждане на интерконектора с Гърция". "Има нужда от нови играчи на политическата сцена. Ние дали сме стари партии, все пак участвахме в два парламента
/КРОСС/ В Пазарджик беше учреден инициативен комитет за изграждането на паметник на Светите равноапостоли Константин и Елена, като закрилници на града. Скулптурата ще бъде поставена на видно място, на един от бреговете на река Марица. Според първоначалния проект фигурите на равноапостолите Константин и Елена ще бъдат поставени върху фундамент, като общата височина ще е 20 метра. Въздействието на творбата ще бъде подсилено с художествено осветление. В инициативния комитет влизат видни пазарджишки общественици, като председател е адвокат Хари Харалампиев. Предстои да бъде обявен конкурс за изпълнител на проекта. Идеята е паметникът за бъде открит на 21 май догодина. На 21 май Българската православна църква почита светите Константин и Елена, като на тази дата е и празникът на Пазарджик.  
/КРОСС/ Не съм привърженик на задължителното ваксиниране, но доверието трябва да е в медицината и лекарите, хората злоупотребяват с тази тема. Има политически спекулации, има партии, с които това се изхранват. Това заяви Ангел Джамбазки, евродепутат и зам.-председател на ВМРО пред БНТ по повод призивите на Урсула фон дер Лайен за увеличаване на ваксинацията. Налудната пропаганда е опасна, категоричен той, но това остава на съвестта на хората, които я правят. Относно политическата обстановка у нас - Джамбазки коментира, че е скептичен, тъй като "по каруцарски и чобански начин се бият в НС", подобен език там не се помни от годините около 19-то майския преврат. Той акцентира, че идва зима и цената на тока се повишава, а всяка среда или малка фирма ще бъде ударена или от това, или от горивата. Да спрат да се занимават с изчегъртвания, а да започнат да работят, призова Джамбазки. Дизеловото гориво е по-скъпо, отколкото в Люксембург, даде за пример той и посочи, че има системен проблем за решаване у нас. Към хората, които ходят със скъсани дънки и се обиждат един друг - трябва да отговорят, смята евродепутатът. Ако хората имат средства, значи управлението се справя, от една страна некадърност, от друга страна - тези хора се мразят, това е лично отношение, не политическо, никой не иска да управлява, защото всички виждат какво се задава и всички се опитват да бягат от отговорност
/КРОСС/ Джошуа Мичъл е професор по политическа теория в университета Джорджтаун във Вашингтон и специалист по Токвил. В книгата си "Американското пробуждане" той дешифрира дълбоко религиозния характер на американското ляво движение за идентичност, което се стреми да очисти Запада от "греховете" му. В интервю за френския всекидневник Le Figaro професор Мичъл анализира американския геополитически разпад в Афганистан и преди всичко демократичната криза, която обхваща САЩ, двадесет години след 11 септември. ФИГАРО: Америка отбелязва 20 -годишнината от 11 септември в мрачен контекст. Двадесет години след нападенията над кулите- близнаци САЩ напуснаха Афганистан на фона на геополитически срив. Талибаните се завръщат на власт, терористичната заплаха от ислямистите е по-голяма от всякога, а американците са въвлечени в дълбока демократична криза. Фракционният дух процъфтява. Как бихте определили този политически момент? Свидетели ли сме на залеза на американската мощ? ДЖОШУА МИЧЪЛ: Изминаха две десетилетия от онзи ужасен ден 11 септември 2001 г. Много от нас си спомнят къде са били тогава, неверието и страданието, което изпитвахме, отмъщението, което търсехме. От края на Втората световна война на американците се казва, че модернизацията ще премахне предразсъдъците на нацията, религията и племенните връзки, че Америка е "градът на хълма", чиято светлина ще осветява пътя, водещ към модернизация. Септември 2001 г
/КРОСС/ София не е най-засегнатият от Covid-19 град в страната, засега с най-много заразени са Търговище и Бургас. Това посочи специалистът по белодробни болести Александър Симидчиев. Според него процесът на ваксинация трябва да се контролира по-добре от страна на държавата. „Това е единственият начин да излезем. Колективният разум трябва да може да победи гените на вируса, а за съжаление, в момента гените на вируса доказват ежедневно колко по-мощни са от нашия колективен интелект", каза д-р Симидчиев.  
/КРОСС/ Швейцария затяга допълнително мерките при влизане в страната във връзка с увеличението на броя на заразените с коронавирус, съобщи МВнР. По информация на посолството ни в Берн, от 20 септември 2021 г. Швейцария ще изисква от всички влизащи в страната хора, които не са ваксинирани и не са преболедували COVID-19 през последните 6 месеца, да представят резултат от отрицателен PCR тест направен до 72 ч. или бърз антигенен тест направен до 48 ч. преди влизане. От външно уточняват, че хората ще бъдат тествани повторно между 4-ия и 7-ия ден от влизането им в страната, като са задължени да уведомят съответните кантонални власти за резултата от втория тест до два дни. Неспазването на това задължение може да доведе до налагане на санкции. От 20 септември 2021 г. става задължително и представянето на формуляр с данни за контакт за всички влизащи в страната, независимо дали са ваксинирани или преболедували. Формулярът може да бъде попълнен предварително електронно или на хартиен носител на границата. При нужда от съдействие, българите могат да се обърнат към посолството ни в Берн на следните телефони за връзка: +41 31 351 14 55; +41 31 351 14 56 и в извънработно време на тел.: +41 798243822.  
/КРОСС/ Проектът на Асен Василев и Кирил Петков ще доведе до размествания. Те ще са по-сериозни сред партиите на промяната, но той има потенциал да взима гласове от всички партии. Това каза политологът Даниел Смилов в предаването „Денят започва с Георги Любенов" по БНТ. Според него ГЕРБ постепенно се превръща в партия, която защитава лидера си от различни обвинения и създава впечатление, че води окопна война. Според политическия анализатор Георги Харизанов „Има такъв народ" никога не са желаели да управляват и доказателство за това са и двете им проектоправителства. „Очевидно те имаха за цел да не бъдат приети, те неслучайно не стигнаха до пленарна зала. Имаха всички шансове, ако пожелаят, да го направят, имаха и партньори, които подадоха ръка, но целта не е била да управляват", заяви Харизанов. Политическият анализатор Слави Василев смята, че Кирил Петков и Асен Василев действат самостоятелно и техният проект не е „партията на президента". Според Василев липсата на опит в политиката и голямото его на лидера на „Има такъв народ" са причина за провала на партията. „Той вече няма да получи и отношението на партиите на промяната, които получи в началото на 45-ия парламент", добави той. Той бе категоричен, че ГЕРБ няма как да се върне на власт. „Ако Кирил Петков не участва, може би ГЕРБ ще остане първа политическа сила
/КРОСС/ Към 6 часа сутринта днес, 18 септември, електронно са се преброили1 327 801 души или близо една пета от населението на страната. Те живеятв 584 236 домакинства на територията на цялата страна. В системата за електронно преброяване са се регистрирали 625 245 лица,59.4% от които са жени. Най-активни са дамите между 40 и 49 години.Регистрациите, направени от мъже, са 40,6%. Най-голям процент от хората са се преброили в София - над 30 на сто отживеещите в столицата и областта. Електронно са се преброили 23процента от жителите на Варненска област и над 17 на сто от областБургас, следвани от живеещите в областите Стара Загора и Пловдив. Най-ниска е активността в Кърджали, където онлайн преброителна карта сапопълнили едва 7 процента от хората в областта. В 8 часа днес преброителите започнаха обхода по разпределените имучастъци. Те ще работят от 8.00 до 20.00 часа всеки ден, включително всъбота и неделя. Първата им задача е да опишат сградите. Преброителитеще преброяват само хората, които не са или не желаят да се преброятсами чрез електронната карта.
Служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов в студиото на Бтв „Тази събота". /КРОСС/ Сега въздишката според мен, на главния прокурор беше по-показателна от думите му. Така или иначе по волята на депутатите Бюрото за защита на свидетелите беше прехвърлено от прокуратурата към вас, Министерство на правосъдието. Ще се превърнат ли защитените свидетели в застрашени свидетели, каквато е тезата на главния прокурор Иван Гешев? - Почти всички политици и партии винаги говорят със загриженост за хората, но по-добре можем да дадем отговор на този въпрос според техните реални действия. Аз проведох среща с главния прокурор в Министерство на правосъдието. Вие ли го поканихте? - Необходима и предложих да проведем този разговор в Министерството, тъй като не трябва да се допуснат никакви сътресения в периода на преминаване на Бюрото от главния прокурор към Министерство на правосъдието. Това за мен не е била приоритетна задача. Парламентът инициира тази промяна, защото в момента има открито конституционно дело. Аз като министър съм представил становище пред Конституционния съд. Споделям основните мотиви, че в сегашния закон има дори противоконституционни текстове, защото ролята на Бюрото не е да дублира или допълва някакви функции, на която й да е структура в съдебната власт. То беше създадено първоначално към Министерство на правосъдието и смятам, че връщането му там, възстановява този баланс между съдебната, изпълнителната власт
/КРОСС/ За всяка една политическа формация е важно да печели своите гласове и избиратели на базата на политически идеи и послания, а не чрез пари. Ако това е новият морал, който поредните спасители ще ни предлагат, благодарим. Това каза в предаването „Събуди се" по Нова телевизия членът на Изпълнителното бюро на БСП Христо Проданов по повод новия политически проект на Кирил Петков и Асен Василев и разговорите им с „Екогласност" те да станат партия-мандатоносител. „Имало е разговори и с наши членове и структури в цялата страна, но хората в БСП са мъдри и коректни хора и това трудно би се случило. След като са провеждани такива разговори с тях, те са дошли и са информирали ръководството и ръководството е длъжно да сезира както президента, така и обществото, защото тези процеси не бива да продължават", посочи той. Според Проданов зад новия проект надничат икономически логики и интереси. Кирил Петков и Асен Василев са десни хора и не се притесняваме от тях, категоричен бе социалистът. По-скоро опонент, отколкото конкурент ще бъде новата партия, смята Проданов. „Ние влизаме в предизборната кампания с това, което сме свършили в последните три парламента, защото това са нашите силни аргументи защо българските граждани, които искат промяната, трябва да подкрепят БСП. Тя наистина се доказа като реалната, силната промяна, каза още Проданов.  
/КРОСС/ 1 892 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през изминалите 24 часа, от които с PCR са установени 898, а с бързи антигенни тестове - 994. Тестовете, направени през последното денонощие, са общо 25 189. От тях 6 581 са PCR, а 18 608 - антигенни. Това сочат данните в Националната информационна система.Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград - 100; Бургас - 107; Варна - 130; Велико Търново - 72; Видин - 37; Враца - 42; Габрово - 42; Добрич - 40; Кърджали - 24; Кюстендил - 34; Ловеч - 32; Монтана - 44; Пазарджик - 69; Перник - 28; Плевен - 46; Пловдив - 162; Разград - 41; Русе - 63; Силистра - 29; Сливен - 74; Смолян - 20; София област - 79; София град - 296; Стара Загора - 100; Търговище - 44; Хасково - 58; Шумен - 39; Ямбол - 40. Към момента у нас са потвърдени общо 480 777 случая на новия коронавирус. 38 980 от тях са активни. 421 842 са излекуваните лица, от които 2 432 са регистрирани през изминалото денонощие. Общо 4 649 са пациентите с доказана коронавирусна инфекция, настанени в лечебни заведения за болнична помощ. 395 от тях с намират в интензивни отделения и структури.2 458 928 са общо поставените у нас дози от ваксините срещу COVID-19. 10 450 от тях са приложени през последните 24 часа.Според Националната информационна система у нас новият коронавирус е потвърден при 14 214 лица-медицински служители. 29 нови случая са регистрирани през последното денонощие
/КРОСС/ Българските авиокомпании за пътнически превози няма да получат държавна помощ, въпреки че актуализираният бюджет предвижда целеви 60 милиона лева, сигнализира пред БНР председателят на Асоциацията на българската авиационна индустрия Тодор Иванджиков. По думите му критериите за получаване на държавна помощ са променени между първо и второ четене по начин, по който от тях могат да се възползват едва няколко авиокомпании. Загубите са за милиони евро, които се понасят основно от компаниите за пътнически превози - доскоро 17 на пазара, но вече две от тях са върнали лицензите си, защото не могат да се справят, обясни пред БНР Тодор Иванджиков. Проблемът идва от изненадваща промяна в критериите, според която релевантна за загубите е 2019 година, когато реално пандемията от Covid-19 не съществуваше. "С тези нови критерии повечето компании фактически остават без помощи", каза Иванджиков и предупреди, че пренареждането на пазара е в полза на нискотарифните международни превозвачи, което обаче е в ущърб и на България, и на българските авиокомпании, и на хазната, тъй като чуждите фирми не плащат данъци у нас. "В понеделник имаме среща с авиокомпаниите. Ще поискаме да поговорим с юристите какви вратички могат да се отворят в закона"
/КРОСС/ Днес на остров Самос откриват първия мигрантски лагер от затворен тип. Гърция отговаря на критиките за нехуманните условия на живот в лагерите, като изгражда нови места за настаняване на островите. С добри условия за живот и под контрол на властите са мигрантите в новия закрит лагер на остров Самос. Хиляди са преминали през острова от началото на бежанската криза, но сега на Самос са около 3 хиляди мигранти. Лагерът е от затворен тип с контролиран вход и изход. Част от мигрантите са доволни от новите условия и от охраната, други наричат лагера "затвор". Властите поясняват, че контролът на движение не ограничава хората да напускат и влизат в лагера, но ще спазват условията за движение на място с много хора, като голяма част от мигрантите са майки с деца. Жителите на остров Самос приемат новият лагер като предпоставка за ограничаване на престъпността на острова. Лагери от този тип се изграждат също на островите Лесбос, Лерос и Кос.Според министреството по миграция Гърция изпълнява ангажимент да предостави нормални условия за живот на мигрантите. Много коментари в медиите свързват изграждането на нови лагери с очаквана силна бежанска вълна от Афганистан.
/КРОСС/ Индия е поставила вчера 25 милиона дози ваксини по време на специалната кампания, организирана в чест на рождения ден на премиера Наренда Моди, който навърши 71 години, предаде Асошиейтед прес. Снощи бе съобщено за поставени 22 милиона дози, а днес здравното министерство, обобщавайки данните, каза, че те са 25 милиона и с тях общият брой ваксинации става над 790 милиона. Това изключително постижение е "златна глава в историята на страна и на света", заяви по този повод здравният министър Мансух Мандавия. Единствената страна, поставила повече дози, е Китай, където тази седмица правителството съобщи, че са поставени над 2,16 милиарда инжекции и 1 милиард китайци вече са напълно ваксинирани. Индия с население от близо 1,4 милиарда души, е поставила поне една доза ваксина на над 62 на сто от пълнолетното си население, а около 21 процента са с две дози. Индия е съобщила за повече от 33 милиона случая на заразени с коронавируса и 444 529 починали. Всеки ден се отчитат над 300 000 нови случая.
/КРОСС/ В Русия започна вторият ден на гласуване в изборите на различни нива. Избирателната активност в Москва от първия ден показва 23.07%, като от тях лично са гласували почти 7%, или 534 хиляди, а онлайн - 16% или 1.27 милиона. Дистанционно гласуваnd и руският президент Владимир Путин, и премиерът Мишустин. Общият брой избиратели в столицата е 2 140 765, пише "Новости". В три дни руснаците ще трябва да решат съдбата на 31 000 мандата - освен изборите за Държавната дума - долната камара на руския парламент се провеждат преки избори за ръководители на девет региона, а нови законодателни органи се избират в 39 субекта на Руската федерация. Изборният процес ще продължи до 19 септември, неделя, включително, избирателните секции (почти 96 хиляди) ще бъдат отворени всеки ден от 8.00 до 20.00 часа местно време, съгласно различните часови пояси.Жителите на седем региона могат да гласуват онлайн. Това са Москва, Севастопол, Курска, Мурманска, Нижвгородска, Ростовска и Ярославска области. Общо 2,65 милиона души бяха включени в списъците за дистанционно електронно гласуване. Повече от 3,5 милиона души изразиха желанието си да гласуват по настоящ адрес , използвайки технологията "мобилен избирател". ЦИК планира да обяви предварителните резултати от изборите за Държавна дума по обяд на 20 септември. В кампанията на това ниво участват 14 партии
/КРОСС/ Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева категорично отрича да е оказвала натиск върху когото и да било в Световната банка с цел манипулиране на данни. "Нека се изразя просто - това не е вярно!", заяви Георгиева снощи на среща със служители на фонда. Обвиненията срещу Георгиева са, че като директор на Световната банка е въздействала върху служители за подобряване на рейтинга на китайската икономика. Така позицията на Пекин в класацията "Да правиш бизнес" за 2018 г. се е подобрила от 85-то на 78-о място. Бившият министър на финансите Симеон Дянков, подчинен на Кристалина Георгиева тогава в качеството си на съветник, също се смята за замесен в случая.  
/КРОСС/ Паралелка осмокласници от Гимназията по облекло и стопанско управление в Дупница премина на онлайн обучение заради установен случай на коронавирус в класа. До края на следващата седмица 26 ученици ще се обучават дистационно. Осмокласничката е била заразена с корона вирус още при откриването на учебната година, това е установено по-късно от триажния кабинет в Дупница. С положителна проба са и родителите ѝ, отишла е обаче на откриването. В гимназията на 15 септември тържество правили само в двете паралелки осмокласници, които са нови възпитаници на училището. В други училища в региона има само отделни случаи на заразени или на карантинирани заради Covid ученици. Преди началото на учебната година учениците бяха само двама, един заболял и един контактен, един заболял учител и един от непедагогическия персонал. Освен паралелката в Дупница навсякъде в 37-те училища в областта обучението е присъствено, казаха от РУО-Кюстендил.  
/КРОСС/ Все още не сме в пика на четвъртата вълна от Covid-19 според вирусолога професор Радка Аргирова. По нейни прогнози пикът ще бъде около 10 - 15 октомври. По думите на професор Аргирова най-засегнати ще бъдат хората, които не са ваксинирани: "Чакам данни от откриването на учебната година. Не знам до каква степен ще засегне по-големите ученици, а вероятно и млади родители. Много хора, които не са имунизирани, ще бъдат заразени с вируса. Сега в момента в страната шества Делта вариантът. На деца над 12-годишна възраст съвсем спокойно могат да се поставят ваксини. Въобще не смятам, че се налага трета игла, именно защото имаме клетъчен имунитет". Професор Аргирова взе участие в 20-тото издание на форума на фондация "МОСТ", посветен на редките болести, онкологичните заболявания и влиянието на Covid-19 върху пациентите.  
/КРОСС/ ДПС не може да прости провокацията на президента Румен Радев при въпроса му коя е родината - майка на лидера на партията Мустафа Карадайъ. Това стана ясно от думите на Хамид Хамид. Пред Nova той каза, че ДПС е подкрепила Радев за първия му мандат, но впоследствие е видяло разделението на страната и на институциите. "Г-н Радев беше избран с гласовете на ДПС и това е факт. Видяхме концентрацията на всичко в ГЕРБ. Нашата подкрепа е скромна, но много често тази малка подкрепа е решаваща", настоя Хамид. ДПС обаче трябва да види всички кандидати. Предстои обсъждане на темата в Централния съвет. Хамид Хамид каза, че не се обсъждат имена. Не се изключва възможност и за самостоятелен кандидат. Междувременно ДПС не се притеснява от проекта на Кирил Петков и Асен Василев. Не очаква отлив на свои симпатизанти. Пеевски и "Магнитски" ДПС все още настоява за доказателства за включването на бившия депутат Делян Пеевски в списъка "Магнитски", изготвен от САЩ. "Ние сме доказали, че по отношение на Делян Пеевски са доставени твърдения през лобистки практики и са заблудени. От няколко статии на самите лобисти четохме доста интересни неща - че те могат да бъдат достигнати до всеки един чиновник. Ние имаме отговори и то от всички български институции, които са съотнасими към тази тема, че няма данни. Ние сме оборили всяко твърдяно нещо в „Магнитски" по тази тема", категоричен е той
/КРОСС/ Българският Червен кръст в Сливен, от 20 септември до 10 ноември, ще раздаде хранителни помощи на 12 354 нуждаещи се граждани, съобщи д-р Моника Сярова - директор на Секретариата на ОС на БЧК. В община Сливен в програмата са включени 6998 нуждаещи се граждани, община Котел - 2560, община Нова Загора - 1377 и в община Твърдица - 1419 души. Едночленните и двучленни семейства ще получат по 17,540 кг от 15 вида хранителни продукти. Тричленните и по-големи семейства ще получат пакет от 27,690 кг, който ще съдържа 15 вида продукти. Продуктите се получават срещу документ за самоличност и подпис при спазване на всички изисквания на Регламента за защита на личните данни, посочва Сярова. В община Сливен за раздаването ще бъдат открити пунктове на ул."Асеновска" 50 и на бул "Цар Симеон", тролейбусно депо, за кв."Надежда", от 20 септември до 10 ноември т.г. В селата на община Сливен и кв."Речица" и "Дебела кория" - раздаването ще се осъществява поетапно в периода от 1 октомври до 10 ноември. В община Твърдица разпределянето на продуктите ще бъде от 23 септември до 29 октомври, във временен пункт на ул."Княз Борис I" номер 44. В община Нова Загора помощите ще се получават в два временни пункта - в Младежкия дом, ет.1 и в кв."Шести", ул."Освобождение" 1 - от 21 септемвридо 29 октомври. В община Котел началото на кампанията е от 24 септември до - 10 ноември - в пункт на ул."Св.Св
/КРОСС/ В зала 1 на НДК, при спазване на всички противоепидемични мерки, започна Отчетно-изборния Събор на Българския лекарски съюз (БЛС), информираха от съсловната организация. Д-р Иван Маджаров- председател на УС на БЛС коментира пред началото на форума за представителите на медиите, че приключва един успешен мандат, в който Управителния съвет е защитавал интересите на съсловието. „На фона на предизвикателствата, пред които бяхме изправени и политически и свързани с пандемията, ние реално нямаше как да изпълняваме други приоритети, защото пред цялото общество имаше един приоритет - предпазване от Ковид инфекцията", заяви д-р Маджаров.На събитието делагатите се запознаха и с Отчета за дейността на Управителния съвет, на Контролната комисия и на Комисията за професионална етика на БЛС за изтеклия мандат 2018-2021 г.Трябва да има и избор на ново ръководство - председател на УС на БЛС, зам.-председатели, главен секретар и членове на Управителния съвет, председатели и членове на Контролната комисия и Комисията по професионална етика, както и членове на Висшия медицински съвет. Отчетно изборния събор се провежда при спазване на всички противоепидемични мерки, съгласно Заповед № РД-01-748/02.09.2021 г. Екип на столична РЗИ направи проверка и констатацията е, че Събора се провежда съгласно Заповедта и няма нарушения.  
/КРОСС/ По-важно е кой ще спечели от новия политически проект, а не кой ще загуби. Надявам се гражданите да спечелят. Това каза Арман Бабикян от „Изправи се. БГ! Ние идваме!" в студиото на „Събуди се" по Нова телевизия. Той изрази надежда, че формацията му може да си партнира с Кирил Петков и Асен Василев в бъдещото управление. „Докато бяха министри, се разбирахме чудесно", добави той. „Ние ще вземем решение кого да подкрепим за президент, когато видим кандидатите. Не обичам състезание с един кон", каза Бабикян по повод вече заявената от Мая Манолова подкрепа за кандидатурата на сегашния президент. Той добави, че формацията няма достатъчно сили, за да издигне свои собствен кандидат.  
/КРОСС/ Мобилен пункт за ваксинации заработи от тази сутрин на най-голямото открито тържище у нас - Неделния димитровградски пазар, съобщиха от Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ в Хасково. Пунктът е ситуиран на паркинга пред спортната зала "Младост" и ще работи и в утрешния ден. От общината припомниха, че инициативата е тяхна, а причината е очаквания голям брой посетители на пазара заради началото на учебната година. Предварително обявеното работно време е до 13 часа, но екипът ще остане докато има желаещи, уточниха от РЗИ. На разположение на клиенти и търговци са и четирите вида одобрени у нас ваксини.
/КРОСС/ „Искам сама да определя правилния момент да сляза от политическата сцена. Не искам да се превръщам в политически труп." Казват, че Ангела Меркел е изрекла тези думи още през 1998 година, далеч преди да стане канцлер. Този момент наближава - официално след парламентарните избори на 26-ти септември четвъртият мандат на Ангела Меркел приключва. Няма точно тогава да слезе от сцената - очакват се оспорвани изборни резултати и още по-оспорвани и трудни коалиционни преговори, по време на които Меркел и министрите й ще продължат да работят като служебен кабинет. Няма да се учудя, ако и тази година новогодишното обръщение отново е на Ангела Меркел. В интерес на истината, тя не успя да определи съвсем сама моментът за слизане от политическата сцена. Когато обяви решението си - след серия катастрофални резултати в няколко регионални избори - Меркел се намираше под неимоверен политически натиск. Напускайки лидерския пост в Християндемократическия съюз, тя си запази канцлерския пост до края на мандата. 16 години канцлер на икономически най-мощната европейска държава и двигател на ЕС - без инстинкт за власт и усет за обществените настроения никой не би успял да се задържи толкова дълго на едно от най-проветривите места, като канцлерството - и в буквален, и в преносен смисъл. Тази уж непристъпна жена все още пазарува сама в кварталния супермаркет, прави закуската на съпруга си и остана докрай далеч от всякаква суета. Не си приписва чужди заслуги
/КРОСС/ "Не е ясно дали президентът е знаел за създаването на партията на Кирил Петков и Асен Василев или това е правено от негови съветници зад гърба му. Затова сме поставили този въпрос, за да има ясна позиция от самия президент." Това заяви пред Нова телевизия членът на Изпълнителното бюро на БСП Христо Проданов. Проданов посочи, че Кирил Петков и Асен Василев са разговаряли с членове и структури на БСП в цялата страна, включително и в София. Той подчерта, че членовете в БСП са мъдри и коректни хора и това трудно би се случило. "А и Кирил Петков и Асен Василев са по-скоро десни хора. Това, което заявиха: с "десни мерки - леви политики" е оксиморон - като дървено желязо. Членовете на БСП са коректни хора. След като са провеждани такива разговори с тях, те са дошли и са информирали ръководството. Заради социалистите ние сме сезирали президента и обществото, защото тези процеси не бива да продължават." Христо Проданов посочи, че в левицата няма ревност и БСП не се отнася собственически към своите членове. "Всеки в БСП има глава на раменете си и може да мисли. Идеята е, че искаме да има открити взаимоотношения между БСП и президентската институция. Преди 5 години заявихме, че под никаква форма няма да се месим в делата на президента. Това го направихме и продължаваме да го правим. Просто искаме същото коректно отношение от другата страна. Това е всичко и нищо повече
/КРОСС/ Мерките са излишни и вредни за здравето на гражданите и за икономиката, това каза в предаването „Лице в лице" по бТВ Костадин Костадинов. „Лекарите казват, че маските вредят. СЗО е една неправителствена организация. Какво точно казва тя и защо трябва да се съобразяваме? Те казват, че е пандемия, но къде е тя? Всеки ден умират много хора и една голяма част от тях умират от тежки хронични заболявания. Много е странна статистиката. Тази болест не е безопасна. Но къде изчезна грипът например? Моят дядо почина от усложнения от свински грип, много хора си отидоха тогава, но никой не затвори държавата, никой не затвори света". Има принудителна ваксинация и тя е противозаконна, категоричен е Костадинов. „Елате с мен да видите заповедта например на Медицинския университет в Плевен, където студентите не ги пускат, ако не са ваксинирани. Другият им вариант е да правят два пъти седмично писиар тест". Това не ваксина, което в момента се предлага, защото една ваксина трябва с години да бъде изпитвана, допълни още Костадинов. „Ще продължим да протестираме срещу мерките, срещу маските и задължителната ваксинация". Още миналата година знаехме, че сме подслушвани, хора от службите ни казаха, допълни Костадинов. „ДАНС подслушват хора, поставили си за цел да защитават българския национален интерес
/КРОСС/ Близо 7 000 дка свлачищни райони са картирани чрез геодезически заснемания на процесите в тях. Това са свлачища в гр. Обзор (община Несебър), с. Старо Оряхово (община Долни Чифлик, област Варна), гр. Котел (област Сливен), с. Кобиляне (община Кърджали), с. Мламолово (община Бобов дол, област Кюстендил), с. Глогово (община Тетевен, област Ловеч), с. Гъмзово (община Брегово, област Видин), с. Джулюница (община Лясковец, област В. Търново), с. Сомовит (община Гулянци, област Плевен) и с. Орсоя (община Лом, област Монтана), като на последните три е извършено аерофото заснемане. На всички свлачища е изработен цифров модел и инженерно-геоложка картировка на терена. На общо 26 свлачищни райони ще бъдат изградени или възстановени контролно-измервателни системи (КИС), съставени от една или комбинация от две или три мониторингови мрежи: стационарни реперни мрежи за геодезически измервания на повърхностните деформации, хидрогеоложки наблюдателни мрежи за установяване режима на подземните води и инклинометрични сондажи за проследяване на деформациите в дълбочина на свлачището, като за част от обектите изграждането или възстановяването на КИС ще бъде съпътствано от инженерно-геоложки проучвания. Данните от измерванията на КИС ще дадат информация за скоростта на движение на свлачищата и ще послужат за извършване на анализи за механизма на развитие и обхвата на протичащите геодинамични процеси. Дейностите се изпълняват по проект BG16M1OP002-4
/КРОСС/ Време е депутатите да спрат да си играят на „изчегъртвания" и да започнат да работят. Не знам дали това забавление, което представи Народното събрание, може да компенсира огромния скок на цените в бита. Това каза евродепутатът Ангел Джамбазки в „Денят започва с Георги Любенов" по БНТ. По думите му е задължително да се наложи мораториум върху износа на електроенергия, да се премахне КЕВР и всичките енергомощности да заработят на пълни обороти, за да се овладее ескалацията в цената на тока. Джамбазки е убеден, че ВМРО трябва да се яви на предстоящите избори самостоятелно. Според Джамбазки, ако се тръгне в посока въвеждане на задължително ваксиниране, това още повече би изплашило хората. „Ако трябваше да се прави разумната пропаганда на тема „Ваксинация" в България, трябваше да се каже, че ваксините са дефицитни", добави той.  
/КРОСС/ На 16 септември 2021 г. в Сергиевата зала на катедралния съборен Храм «Христос Спасител» в Москва започна работа конференцията «Световното Православие: първенството и съборността в светлината на православното вероучение». Светейшия Патриарх Московски и на цяла Русия Кирил откри конференция и подчерта: «Положението на нещата в семейството на Поместните Православни Църкви предизвиква голямо безпокойство. Ситуацията, създала се в православния свят, може да се оцени като кризисна. За криза ясно свидетелстват сериозните разногласия сред православните по това как да разбираме устройството на Вселенското Православие, какво означават за нас понятията първенство и съборност, как съотнасяме каноничния ред в Църквата с деянията в областта на църковното управление». Светейшият Владика посочи, че в тази криза се забелязва влиянието на определени политически сили: «Не може да се отрече, че в света има сили, които биха искали да разрушат основите на православния живот, да посеят разделение и вражда между народите и Църквите. И съвършено очевидна е тенденцията да се създаде преграда и дори изобщо да се откъсне гръцкото Православие, средиземноморското Православие от славянското Православие и преди всичко от Руската Православна Църква. Тоест да се възпроизведе моделът на разкола от 1054 г
/КРОСС/ Трима политолози в студиото на БНТ - Даниел Смилов, Георги Харизанов и Слави Василев - коментираха какъв ще е бъдещият парламент, новия проект на Кирил Петков и Асен Василев, както и кой с кого е коалиция. На няколко пъти в разговора Смилов и Василев влязоха в пряк спор с Харизанов заради ГЕРБ. Разговорът започна с новия проект: Според политологът Слави Василев бившите министри Кирил Петков и Асен Василев действат самостоятелно и това не е партията на президента. От своя страна политологът Даниел Смилов смята, че този проект има потенциал да взема от други партии, включително от партиите на статуквото. Той цитира социологическите проучвани от вчера: Ако в следващия парламент ГЕРБ и ДПС биха имали толкова места, които в предходното НС, няма да са в състояние да управляват, мнозинството ще е същото като в 46-то, но ще се промени подредбата, а ИТН са загубили част от електората си.Георги Харизанов, политически анализатор, посъветва Смилов да отиде да види в Кърджали как се гласува, а Смилов му отговори, че има връзка между двете партии. Ако регулаторите се погледнат - голяма част са назначени с мнозинства между ГЕРБ и ДПС, контрира Смилов. Слави Василев се върна на новия проект на Кирил Петков и Асен Василев - той каза, че не смята, че могат да се превърнат в политическа сила на този етап
/КРОСС/ Традиционният Римски пазар ще се проведе днес от 11 ч на крепостта Сексагинта Приста в Русе. Гостите ще видят отново смели войни, красиви римлянки, местни търговци и занаятчии, представящи антични практики за сечене на монети, обработване на дърво и производство на кожени изделия. Пазарът отваря врати в 11 ч, а час по-късно ще започне спектакълът "Приказка за Ромул и Рем" на Групата за детски театър "Камила". След това Първи италийски легион ще разкаже как древните римляни се превръщат във воини и стават част от кохортата, как се обучават и полагат клетва за вярност. По-късно на територията на крепостта Сексагинта Приста ще прозвучат антични текстове в изпълнение на актьора Илия Деведжиев. Римският пазар е едно от устойчивите събития, организирани от Регионалния исторически музей, което присъства трайно в културния календар на града. Атрактивните възстановки, представящи традиционни практики и модели на живот, имат за цел да презентират разказа за римското наследство и да споделят знанието за Античността на достъпен и разбираем за посетителите език. Те показват дейността на екипа археолози, извършващи теренни проучвания на обекта, като ги правят видими за широката общественост.  
/КРОСС/ Август е бил рекордно скъп месец, това е заради комбинация от много фактори. Наблюдавахме засилено търсене през юни и юли. То си даде своя резултат. Освен това и климатът предразположи за по-ниски добиви и рекорди. Наблюдавахме рекордни равнища при плодове и зеленчуци през август. Като разликата в потребителската кошница спрямо 2020 г. беше 10 лв. Това заяви пред Nova Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Според него към момента нещата са се нормализирали и разликата в потребителската кошница спрямо същия период през миналата година е 7 лв. „Шампиони" при покачването на цените са корнишоните, краставиците и пиперът - с около 50%. Основната причина за това е малката реколта и лошият климат. "Не е възможно в тази конкурентна среда да има драстични увеличения. Цената на олиото пада както на европейския, така и на световния пазар. Имаме една добра година откъм реколта, а в България зърненият сектор има свръхреколта. Трябва да се гордеем с нашия зърнен сектор. Не само, че няма място за приказки от рода на „драстично", „апокалиптично", а напротив. Имаме всички основания да очакваме една низходяща тенденция. Може би ще има известно задържане на цената, предполагам, че в не много дълъг период ще наблюдаваме тенденция за понижаване на цената", смята Иванов. Според него относно цената на хляба увеличението няма да е такова, каквото се очаква, но покачване ще има
/КРОСС/ Сегашната вълна може много лесно да повтори това, което се случи миналата есен. Сега може да има 100 000 активни случая с 13 000 в болница. Трябва да имаме предвид, че "Делта" вариантът е по-заразен и с изключително много копия. Това заяви във връзка с разпространението на коронавируса у нас математикът д-р Лъчезар Томов. Той предупреди, че може да се отворят сериозни клъстери заради началото на учебната година. Специалистът препоръча да се носят най-хубавите маски в училище, за да е по-безопасна средата. Томов обърна внимание, че се знае, че COVID-19 се разпространява на места с повече струпване на хора. По думите му именно за това и се цели това ограничение на събирания като празненства. Междувременно той изрази надежда, че българите ще започнат да се имунизират повече. В момента ваксинационният процент е нисък. Около 40% са защитените в нашето общество, смята математикът. "Аз очаквам дълга вълна", посочи Томов. "Никой не иска локдаун, но накрая просто ще се случи, защото болниците ще се запълнят, хората ще почнат да умират по стълбите. Няма как да знаем, ние не изпълняваме нищо. И просто без значение кой е на власт - накрая ще се наложи (локдаун, бел. ред.). И дори и ваксинираните ще трябва да си останат. Ние нямаме авторитети. Ние не сме божества и когато си отиде някой наш близък - тогава отиваме да се ваксинираме", категоричен бе той. И призна: "Аз вече се уморявам"
/КРОСС/ След провала на 46-тото Народно събрание българските граждани са изправени пред трети парламентарни избори в рамките на една година. Всяка политическа партия в своята програма има заложени приоритети за развитието на страната. Ситуацията изисква проява на политическа отговорност и на способност за взимане на политически решения. Поради това Възраждане, покани на публична среща - разговор тези парламентарни партии, които нямат нищо общо с управлявалия до скоро режим на ГЕРБ и ВМРО - БНД. Покани бяха изпратени до БСП, Има такъв народ, Демократична България, Изправи се БГ! Ние идваме! Търсеният резултат от срещата беше съставянето на краткосрочен и дългосрочен план по най-важните за страната ни въпроси. „Независимо от идеологическите различия в нашите програми, все по-често ще ни се налага да търсим решения в 47-то Народно събрание. Пред страната ни стоят важни въпроси за решаване и за тези решения трябва да поемем политическа отговорност ние - всички участници в следващия парламент. Намираме се в безпрецедентна здравна, образователна и икономическа криза. Цените растат, инфлацията „стопява" спестяванията на българите, но най-страшно за всички нас е чувството на несигурност, което се създава от политически амбиции и его. Ние показахме, че осъзнаваме нуждата от диалог за да се постигнат резултати. И пак казвам, въпреки идеологическите ни различия, да седнем и да намерим решенията по нещата, за които можем да се обединим
/КРОСС/ Аржентинската звезда Лионел Меси ще получи чисто поне 110 млн. евро от Пари Сен Жермен, ако изпълни тригодишния си договор с клуба, съобщи вестник "Екип". Изданието разкри в детайли условията на споразумението между футболиста и клуба, като тук не се включват различните клаузи за постигнати резултати и изиграни мачове. За всеки един от тези три сезона нападателят ще взима по 30 млн. евро под формата на заплата, като по милион от тази сума ще е във формата на криптовалута. Аржентинецът не получи никакъв бонус за самото подписване на договора, но ще се радва на такъв за лоялност в размер на по 10 млн. евро, но само след втората и третата години, ако остане. Така сметката му ще набъбне с 30 млн. след първия сезон и с по 40 млн. след следващите два. Точно 40 млн. трябваше да бъде чистото му възнаграждение в Барселона, ако беше подписал нов договор. Преди това Меси получаваше по 61 млн. евро.  
/КРОСС/ Ако правителство не се сменяше на 15 септември, а два или три месеца по-рано или по-късно, вероятно щях да бъда с Кирил Петков и Асен Василев. Ангажиментът към просветното министерство е важен. Това заяви в предаването "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ служебният министър на образованието проф. Николай Денков. "Но при положение, че през последните 3 месеца подготвяме тази система, организираме я по различен начин, слагаме един много труден механизъм, при който да се следи във всяко едно училище какво се случва, за мен беше некоректно да напусна системата, да сложим нов човек, който не познава как работи системата и да се опитаме да я подкараме на 15 септември", обясни той. И подчерта: "Ангажиментът към просветното министерство е важен - говорим за здравето на децата и учителите и за тяхното образование". Той е категоричен, че в образованието трябва да няма никакви партийни дейности, а само политики, насочени към развитието на сектора. Проф. Денков разкри, че познава Кирил Петков и Асен Василев от години. Смята, че неговите колеги са показали, че промяната е възможна. "Възхищавам се на тяхната смелост да влязат надълбоко в корупционните схеми", сподели Денков. На въпрос дали президентът стои зад бъдещата партия, Денков отговори така: "Това, че са служебни министри е очевидно, но оттам нататък те си тръгват по своя път", категоричен е Денков.  
/КРОСС/ В образованието има място само за една политика - образователната. Никакви партии, никакви политически проекти, никакви партийни дейности нямат място в образованието. Това каза в предаването „Денят започва с Георги Любенов" служебният министър на образованието и науката проф. Николай Денков. Най-важната задача пред него сега е да минимизира последствията от поредната вълна от пандемията в системата на образованието, без да се затварят училищата. По думите му системата, по която ще се отварят и затварят училища, е изцяло променена, като е потърсен баланс между механизма и насоките на здравните власти. Министър Денков отбеляза, че над 50% от учителите са ваксинирани или преболедували. Според него задължителни мерки за ваксиниране могат да бъдат въведени, само ако обществото подкрепи това. Той коментира и новия проект на бившите вече министри Кирил Петков и Асен Василев, като посочи, че само ангажиментите му в просветното министерство не са му позволили да се присъедини към тях. „Възхищавам се на тяхната смелост да влязат надълбоко в корупционните схеми. По време на служебното правителство те показаха не само, че искат промяна, а и че знаят как да я направят", каза той. „Ако спреш кражбите, ако имаш правилните хора, които да събират данъците, митата и т.н., ти имаш средства, за да подкрепиш образование, пенсионери, наука. Това те показаха, че може да се случва и това искат да направят в бъдеще", каза служебният министър
/КРОСС/ На 21 септември (вторник) от 18.30 часа в галерията на Българскиякултурен институт „Дом Витгенщайн" във Виена ще бъде откритаизложбата на Националния военноисторически музей „Македония.Палитра на паметта". Изложбата представя фотографии и картини на българскихудожници от периода на Първата световна война. Българските крепости,храмове, манастири, улици и панорами от Македония оживяват в творбите,завещани ни от изтъкнатите майстори на четката като Владимир Димитров- Майстора, Никола Танев, Константин Щъркелов, Борис Денев, ГеоргиВасилев, Цено Тодоров, Генчо Митев, Райко Алексиев, ГосподинСербезов, Георги Машев, Иван Вълчанов и други. Макар и създадени повреме на военни действия от назначените за военни художници авториплатната изпъстрят палитрата от спомени със спокойствието намакедонските пейзажи като контрапункт на ужаса на фронтовата линия.Изложбата „Македония. Палитра на паметта" може да бъдеразгледана в Българския културен институт във Виена до края на месецоктомври.
/КРОСС/ Националната статистика отчита,че тазгодишната инфлация е 3% като най-голям ръст се наблюдава при хранителните стоки. Опасенията са, че по-високите цени на горивата, на електроенергията могат да доведат до допълнителен ръст в цените на основните храни през есента и зимата. "Една от основните причини за инфлацията е поскъпването на горивата. Не за пръв път виждаме как поскъпването и на газа, и на петрола се отразява върху цените на стоките. Сега можем да добавим и поскъпването на електроенергията. Така че всички тези фактори водят до повишаване на крайните цени за потребителите. Отделно по разни други причини, обусловени от икономически предпоставки донякъде и от Covid- ситуацията, която също е икономически фактор, се предизвиква недостиг на определен вид суровини, които от една страна се добиват в по-малки обеми, в по-малки количества. От друга страна и доставките са малко затруднени, което малко по малко, едно по едно оскъпява още на етап добиване на ресурсите, на суровините с по-висока цена и оттам нататък вече за повишаването на цени, на стоки, на услуги добавяме и фактора горива и електроенергия и се стига до ситуцията, която е в момента - по високи цени както за потребителите, така и за бизнеса", каза за БНР Иван Стойков, финансов анализитор от портала "Моите пари". По думите му, ако имаме спестени пари, можем да ги инвестираме в покупка на имот. „Другите варианти са да се инвестира на капиталовия пазар
/КРОСС/ Софтуерът за преброяването не е минавал през удостоверяване за мрежовата и информационна сигурност. Това обясни Красимир Симонски от Държавната агенция „Електронно управление". Като причина за затрудненията по електронното преброяване НСИ посочи хакерски атаки. Красимир Симонски обясни, че още при изграждането на системата НСИ са поискали становище дали трябва да бъде направен одит за мрежова сигурност. Но Държавната агенция „Електронно управление" е обяснила, че това не е нужно, защото "когато системата е лицензна, не се проверява". Проверява се само, когато е собствена разработка. Два и половина милиона лева без ДДС струва на държавата обществената поръчка за системата. Затова депутатите от парламентарната комисия по дигитализация бяха изумени от факта, че проверки не са правени. Доклад за хакерските атаки тепърва се изготвял. Но в отчета на НСИ се посочва, че при атаките са били уведомени МВР и ГДБОП. Твърди се, че преди пускането на системата тестове са показали, че за денонощие можело да бъдат преброени 883 хиляди души със забавяне на връзката от 1 до 10 секунди. Неуспешните заявки при теста са били под процент. Заради затруднения достъп вече има сигнали и при омбудсмана Диана Ковачева
/КРОСС/ Сега вече ми е по-лесно да се ориентирам какви са проблемите, които трябва да се решават, по-добре знам и какви са спънките това да става. Това каза служебният министър на правосъдието в предаването „Тази сутрин" по бТВ. Той отчете като успех в работата на предходното министерство ускоряването на регистърните производства и свързването на българския Търговски регистър с европейската система, предотвратяването на закриването на десетки районни съдилища, ускоряването на придобиване на българско гражданство. Министър Стоилов заяви, че следващата седмица вероятно ще проведе среща с представители на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи от Европарламента във връзка с казуса „Магнитски". „Аз вече поставих въпроса пред комисаря по правосъдието, че е необходима европейска регулация, тъй като подобни действия трябва да бъдат съвместими с върховенството на правото на българския и европейки правен ред", посочи той. Министър Стоилов допълни, че в министерството вече има законопроект на нормативен акт, който предвижда основанията, реда за защита, определя свързаните лица в казуси като „Магнитски". Той коментира и намеренията за влизане в политиката на бившите си колеги Кирил Петков и Асен Василев
/КРОСС/ "Нормално е БСП да задава въпроси на президента Радев, тъй като и през последните дни стана ясно, че двамата негови министри Кирил Петков и Асен Василев са се опитали да купят партия от нашата коалиция коалицията. За нас е притеснително, че един такъв нов проект заченат в лъжа - уж никой не прави партия докато има правителство, а самият министър-председател преди две седмици заяви в прав текст, че е готов да подкрепи такъв проект. Същото каза и вицепремиерът Пеканов. Стана ясно, че докато са били министри са се срещали и с политически фигури от десницата. Ясно е, че този проект се е готвел." Това заяви народният представител от "БСП за България" в 46-ото Народно събрание Драгомир Стойнев в "Панорама" по БНТ. "БСП откри Румен Радев. БСП издигна Румен Радев за президент. БСП направи кампанията на Румен Радев. БСП избра Румен Радев за президент. Стотиците хиляди социалисти повлякоха със своята енергия други стотици хиляди. В най-тежките битки срещу ГЕРБ БСП е била зад гърба на Румен Радев. Нормално е да му задаваме въпроса - той подкрепя ли този проект на двамата си министри или не", подчерта Стойнев. Той припомни, че БСП още през февруари е заявила подкрепа за президентската двойка Радев-Йотова, защото смята, че това е една успешна президентска двойка, но обърна внимание, че това е въпрос на съвест - дали президентът ще погледне в очите българските социалисти и ще им каже истината
/КРОСС/ В момента в интензивните отделения почти няма хора, които са били ваксинирани срещу Ковид-19. Ваксините намаляват риска 10 пъти и правят тази болест като грипа. Това каза в предаването „Денят започва с Георги Любенов" по БНТ математикът д-р Лъчезар Томов. Според изчисленията му 1,2 милиона българи са получили две дози ваксини, около 2 милиона са преболедували. От преболедувалите обаче 1/4 могат да се инфектират в момента заради силната заразност на вариант Делта, допълни той. „Имаме щит, но той не е толкова голям - около 40%", каза Лазаров. По думите му информацията, която ни дава вирусът, го прави уязвим за нас и въпреки това, че той е силно заразен, той все още може да се контролира. Отговорност за провала на ваксинационния процес според д-р Лазаров има цяла политическа класа. Вината е комплексна, на хората и на институциите. „Накрая ще се наложи локдаун, защото не се ваксинираме, защото не вярваме на никого", каза той. „Ако се цивилизоваме и стигнем нормални нива на ваксиниране, 70-80%, тогава ще има много малко хора в болница. Но дори да има 90% ваксинирани, ако не се ограничава размерът на събиранията, пак ще има вълна", обясни математикът. Очакванията на математика са, че ако не се спазват строго правилата в училище и ако няма редовно тестване, вирусът ще се разпространи по-бързо, отколкото миналата година. „Има комплекс от политики как да се създаде безопасна среда
/КРОСС/ Времето ще бъде предимно облачно. На места ще има валежи, главно след обяд в отделни райони придружени с гръмотевици. Ще е ветровито с умерен, в Дунавската равнина и западната част от Горнотракийската низина временно силен северозападен вятър, с който ще захладнее. Минималните температури ще са между 14° и 19°, максималните - от 22°-23° в северозападните райони до 29°-30° в южните. Това сочи прогнозата на НИМХ. Над Черноморието облачността ще е променлива, по-често значителна и на отделни места ще има слаби валежи. Ще е ветровито с умерен, по северното крайбрежие временно силен северозападен вятър. Максималните температури ще са 25°-28°. Температурата на морската вода е 22°-23°. Вълнението на морето още преди обяд ще отслабне и ще е към 2 бала. Над планините облачността ще е променлива, често значителна. На места ще има валежи от дъжд, след обяд придружени с гръмотевици. Ще е ветровито със силен до бурен вятър от запад-северозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 20°, на 2000 метра - около 12°.
/КРОСС/ Европа може да изпадне в енергийна криза заради недостиг на количества природен газ, предупреди в интервю за предаването "Събота 150" на програма "Хоризонт" на БНР енергийният експерт от базирания в Брюксел мозъчен тръст "Брюгел" Симоне Таляпиетра. По думите му съвсем правилно е правителствата в различни европейски държави да вземат мерки, за да смекчат удара върху домакинствата: "САЩ изпратиха съобщение преди няколко дни, с което предупреждават за възможна енергийна криза в Европа. Трябва да се надяваме на топла зима, защото при по-ниски температури ще изпитаме трудности с количествата газ предвид нивото на доставките. Може да бъдем изправени пред недостиг на количествата, заради което правителствата трябва да подготвят планове за реакции, които включват и основните индустриални потребители на газ".  
/КРОСС/ От днес преброителите на Националния статистически институт започват обхода по домовете. Те трябва да опишат всички жилищни сгради, необитаваните жилища и да преброят домакинствата, които не са се преброили онлайн или пък не искат да го направят електронно до 30-ти септември. Срокът на електронното преброяване беше удължен до края на септември, но това не променя графика на преброителите , които започват обхода в предварително определените участъци и ще продължат до 3 октомври, съобщиха от Националния статистически институт. Посещенията ще бъдат между 8.00 и 20.00 часа всеки ден, включително в събота, неделя и празничните дни. Преброителите са инструктирани да спазват всички противоепидемични мерки и разполагат със защитни средства. "Паралелно с обхода хората ще могат да се преброяват и онлайн. Кодовете на вече преброените хора ще бъдат предадени на преброителите, за да имат те информация къде вече има преброени хора", каза Любомир Блатски от НСИ. За преброяването са ангажирани около 27 000 души, контрольорите са около 7000, каза още Блатски и добави, че преброителите са с баджове и маски с надпис "Преброяване 2021" . До момента малко над 1 300 000 души са преброили електронно.
/КРОСС/ Разследване на американските военни показва, че въздушният удар с безпилотен апарат в Кабул, който САЩ нанесоха през август в Кабул, е нанесен срещу погрешна цел, съобщи CNN. Атаката, при която загинаха 10 души - включително 7 деца, целеше ликвидирането на опасен терорист. Според разследването обаче жертвите са цивилни, а шофьорът и превозното средство вероятно не са представлявали заплаха, свързана с ИДИЛ. Пентагонът определи случилото се като трагична грешка, а министърът на отбраната Лойд Остин поднесе извинения, като уточни, че при въздушния удар е загинал и мъж, който е работил за международна благотворителна организация, съобщи VoA. "Поднасяме извинения и ще извлечем поуки от тази ужасна грешка", се казва в изявление на Остин. Операцията беше планирана три дни след кървавия атентат на летището в Кабул, при който загинаха около 200 души, включително 13 американски военни. Шефът на Централното командване на САЩ генерал Франк Макензи заяви, че в момента на издаване на заповедта за атаката е бил убеден, че става дума за терорист, представляващ непосредствена заплаха за американските военни и цивилните лица на летището в Кабул. По същото време беше проведена още една операция, при която друг американски дрон ликвидира двама терористи от ИДИЛ в източната част на Афганистан.
/КРОСС/ И през този уикенд в страната ще работят изнесени ваксинационни пунктове, съобщава единният информационен портал. В София днес и утре такива пунктове ще работят в The Mall, България мол, Парадайс мол, Ринг мол и Сердика мол, с работно време 13:00-18:00 ч. Изнесен екип ще работи и ж.к. "Дружба", в Културния дом, от 09:00 ч. да 16:00 ч. Още един пункт - в Магазин МЕТРО на бул. "Цариградско шосе", ще извършва ваксинация на столичани от 10:00 ч. до 18:00 ч. В Пловдив на 18 и 19 септември ще работи изнесен ваксинационен пункт в магазин "МЕТРО" на бул. "Санкт Петербург" № 135, с работно време от 10:00 ч. до 18:00 ч. В Плевен днес и утре изнесен кабинет ще бъде разположен на пл. "Възраждане", пред Мавзолея. Той ще приема желаещи да се ваксинират срещу COVID-19.от 08:00 ч. до 12:00 ч. В Бургас през този уикенд ще работят два такива кабинета: на територията на магазин МЕТРО от 10:00 ч. до 18:00 ч. и в магазин "Практикер", с работно време от 13.00 ч. до 19.00 ч. Във Варна през двата почивни дни ще има изнесени ваксинационни пунктове пред входа на магазин МЕТРО, с работно време от 10:00 ч. до 18:00 ч., и на входа на Морската градина - от 11:00 ч. до 18:00 ч.
/КРОСС/ За последните 24 часа в страната са регистрирани 1892 нови случая на коронавирусна инфекция, показват данните от единния информационен портал. Излекуваните са 2432. Направени са 25 189 диагностични теста - 6581 PCR и 18 608 антигенни. Делът на положителните проби е 7.5%. Към 18 септември активните случаи са 38 980. В болниците в страната са настанени 4649 души с COVID-19, в интензивните отделения се лекуват 395 пациенти с тежка форма на коронавирусна инфекция. През денонощието 79 души загубиха битката с болестта. От началото на пандемията жертвите у нас са 19 955, като оздравели са вписани 421 842 души. На 17 септември са поставени 10 450 ваксини, а от началото на имунизационната кампания - 2 458 928. С две дози са ваксинирани 1 272 680 души. Общият брой на потвърдените случаи на коронавирус е 480 777, от тях 14 214 са медици. Статистиката за денонощието по области: Благоевград - 100 нови случая, Бургас - 107, Варна - 130, Велико Търново - 72, Видин - 37, Враца - 42, Габрово - 42, Добрич - 40, Кърджали - 24, Кюстендил - 34, Ловеч - 32, Монтана - 44, Пазарджик - 69, Перник - 28, Плевен - 46, Пловдив - 162, Разград - 41, Русе - 63, Силистра - 29, Сливен - 74, Смолян - 20, София-град - 296, София-област - 79, Стара Загора - 100, Търговище - 44, Хасково - 58, Шумен - 39, Ямбол - 40.
/КРОСС/ "Цялата мъдрост на човечеството се крие в две думи: чакай и се надявай!" - Александър Дюма („Граф Монте-Кристо")
/КРОСС/ Преп. Евмений живял през VII в. Още от младини го привличал монашеският живот, затова раздалвсичкото си богатство и се оттеглил в манастир. Станал опора на бедни и нуждаещи се, закрилник на слаби и сираци, лечител на болни и се прославил като чудотворец. Заради благочестието си бил избран за епископ на град Гортин на о. Крит. Но го наклеветили пред властите и го заточили в Тивианската пустиня, където починал. Тялото му било пренесено в Гортин и погребано с почести.
/КРОСС/ 96 г. - След убийството на Домициан за римски император е определен Нерва - първият от Петимата добри императори.1502 г. - Христофор Колумб достига бреговете на Коста Рика, при последната си, 4-та експедиция до Новия свят.1759 г. - Канадската провинция Квебек окончателно попада под английски контрол.1793 г. - Президентът Джордж Вашингтон прави първата копка на сградата на Конгреса на САЩ - Капитолия.1810 г. - В Чили е формирано първото военно правителство на страната - начало на борбата за получаване на независимост от Испания.1851 г. - Започва да излиза американският ежедневник Ню Йорк Таймс.1885 г. - Съединението на България: Извършен е военен преврат, подкрепен от българския княз Александър I Батенберг. (нов стил)1906 г. - Тайфун, придружен с цунами, стават причина за смъртта на около 10 000 души в Хонконг.1910 г. - Съставено е тридесет и първото правителство на България, начело с Александър Малинов.1922 г. - Унгария е приета в Обществото на народите.1923 г. - Правителството на професор Александър Цанков иска и получава разрешение от Междусъюзническата военнотехническа комисия за свикване на 3000 наборници за потушаване на комунистическите бунтове.1925 г. - Основан е град Аймореш в Бразилия.1928 г. - За първи път е направен полет над Ламанша с автожира „С-8", пилотиран от конструктора Хуан де Ла Сиерва.1934 г. - СССР е приет в Обществото на народите.1961 г. - Генералният секретар на ООН Даг Хамаршелд загива в самолетна катастрофа над Конго.1962 г
/КРОСС/ Проф. Аксиния Джурова - изкуствовед Богомил Бонев - бивш министър на вътрешните работи Димитър Рачков - актьор, тв водещ Елена Кирчева - дипломат Иван Чалъков - социолог Иво Димов - политик Павел Поппандов - актьор Руси Чанев - актьор Христина Янчева - политик Атанас Добрев, зам.-министър на земеделието, храните и горите Елица Янкова, състезателка по борба
/КРОСС/ ***София.От 9.00 часа пред централния вход на НДК ще се проведе брифинг преди началото на 72-и Редовен отчетно-изборен Събор на Българския лекарски съюз, който ще се състои от 10.00 ч. в зала 1.***София.От 9.00 ч. на х. Бонсови поляни ще се проведе практическо обучение по изграждане на лятна маркировка.***София.От 10.00 ч. в заседателната зала на МВР ще се проведе брифинг на ръководствата на ГДБОП, ГДГП и ДАНС за проведена успешна операция.***София.От 10.00 ч. във Военната академия „Г. С. Раковски" започват Европейските дни на наследството 2021 под мотото "Заедно за културното наследство!"***София.От 12.00 ч. в хотел „Маринела" ще се състои дискусия на тема "Национална стратегия за развитието на България и ролята на президентската институция"***София.От 21:00ч. пред входа на Националния исторически музей (Резиденция "Бояна") ще започне инициативата "Масово нощно каране 2021".***Айтос.От 13.00 часа в района на кръстовището срещу Горското стопанство в Айтос ще се проведе протест под надслов „Стига жертви", във връзка с тежкото пътнотранспортно произшествие от 13 септември.***Бургас.От 10.00 часа в Център за съвременно изкуство и библиотека и в Културен център "Морско казино" ще започне Фестивал на анимационния филм в Бургас 2021.***Добрич.От 10.00 ч
/КРОСС/ БНТ, „Денят започна с Георги Любенов" Тема: Четвъртата вълна и вирусът, който не се уморява. За новите рекорди и старите правила -коментар на математика д-р Лъчезар Томов Тема: По пътя към изборите 2 в 1 - за обновения служебен кабинет, новите проекти и възможните сценарии в политиката - прогнозите на Георги Харизанов, Слави Василев и Даниел Смилов Тема: След първия звънец - учебната година накъде? И още: защо образователният министър отказа да е част от проекта "Петков-Василев" - проф. Николай Денков пред Георги Любенов Тема: Ще се обединят ли пак патриотите или не? За европейските сюжетни линии и българските политически скандали - евродепутатът Ангел Джамбазки Тема: До Холивуд и назад. Как се прави качествено кино в Америка? За филмовите проекти след "Зелената книга" - обичаният актьор Димитър Маринов в студиото на БНТ Тема: Сбъднатата мечта на Кристо - опакованата Триумфална арка. На живо от Париж - пратеникът на БНТ Евгения Атанасова-Тенева Тема: Eдна легенда на 75! Павел Поппандов на рождения си ден - с равносметките на живота и анализ за България днес Тема: "Живите архиви" на БНТ. Старите кадри от фонда на телевизията оживяват в новата рубрика на предаването Тема: Големите звезди и вечните песни - в музикалното шоу на БНТ "Музика безкрай"Ads and other info can go over in this area. You can edit this content area by logging into your manager area and visiting the content section. Edit the item titled "Right Menu Area".